Πολιτική στήριξη με αστερίσκους

Σκοτσέζικο ντους από τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 00:08
UPD:09:23
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Το Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους, μεταξύ άλλων, διότι γνωρίζει ότι το προσεχές διάστημα είναι αναγκασμένο να προωθήσει σειρά αντιδημοφιλών μέτρων έστω και χαμηλού προφίλ, έστω και διαρθρωτικού χαρακτήρα.

A- A A+
Χαμηλούς τόνους τηρεί η κυβέρνηση έναντι του μπαράζ δηλώσεων εκ μέρους των ευρωπαίων αξιωματούχων για το ελληνικό πρόβλημα χρέους, αφενώς διότι, όπως σημειώνουν υπουργοί που επλέκονται στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία, αφετέρου διότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να συνεχίζεται επί μακρόν η συζήτηση για την ανάγκη λήψης ή μη νέων μέτρων.
 
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη πάντως σχολιάζοντας τη δήλωση του πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι οι Έλληνες πρέπει να κάνουν και άλλες θυσίες, αλλά και τις θετικές αναφορές της Αγκελα Μέρκελ για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας έκαναν λόγο για ένα αναμενόμενο «σκοτσέζικο ντους». 
 
Σύμφωνα με τα εν λόγω στελέχη, εκείνο που πρέπει να κρατήσει κανείς είναι ότι οι ευρωπαίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να προσφέρουν την πολιτική στήριξη που χρειάζεται και που ζητούσε η κυβέρνηση, πάντοτε όμως υπό το πρίσμα της υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Άλλωστε, καταλήγουν τα ίδια στελέχη, το πρώτο είναι  απαραίτητη προϋπόθεση για το δεύτερο.  
 
Το Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους και για έναν ακόμη λόγο. Διότι γνωρίζει ότι το προσεχές διάστημα είναι αναγκασμένο να προωθήσει σειρά αντιδημοφιλών μέτρων, έστω διαρθρωτικού χαρακτήρα.  
 
Παρά το γεγονός ότι μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού χωρίς την έγκριση της τρόικας η χώρα έχει το χρονικό περιθώριο να τρενάρει τη συμφωνία με τους δανειστές μας, με δεδομένο ότι έως και την άνοιξη υπάρχει «μαξιλαράκι» από τα ταμειακά διαθέσιμα, ο προβληματισμός των συνεργατών του Πρωθυπουργού συνεχίζει να είναι η εικόνα που εκπέμπει προς τα έξω η κυβέρνηση.  Μία εικόνα συγκρούσεων με κοινωνικές ομάδες που πλήττοναι από τα μέτρα και διαρκούς εσωστρέφειας στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.     
 
EURONEWS
Πονοκεφάλους προκαλεί στο Μαξίμου και το πολύ πιθανό ενδεχόμενο, για πρώτη φορά από τη σημερινή κυβέρνηση, κατάθεσης συμπληρωματικού ή τροποποιημένου προϋπολογισμού για το 2014, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα. Πολλώ δε μάλλον που οι τροποποιήσεις αυτές θα αφορούν σε νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.   
 
Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας πρέπει να πηγαίνουν βήμα- βήμα, επισημαίνοντας όμως πως, όταν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, τότε θα ανοίξει και το μεγάλο θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους έστω και με την παράλληλη υπογραφή ένος ακόμη μεσοπρόθεσμου για την περίοδο 2015 – 2017.  
 
Στο μεσοδιάστημα, βέβαια, και αν η κυβέρνηση καταφέρει να περάσει χωρίς να βραχεί το σκόπελο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο, θα βρεθεί εντός του 2015 αντιμέτωπη με τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, διαδικασίες που με τις παρούσες συνθήκες φαντάζουν και είναι εξαιρετικά δύσκολες.
 
Συνεπώς, και με βάση τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, γίνεται κατανοητό ότι τα πάντα πλέον είναι ανοιχτά και πάνω στο τραπέζι. Άλλωστε, όπως παραδέχονται συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τις εξελίξεις θα τις καθορίσει η πορεία της οικονομίας το προσεχές  διάστημα. Αν φανεί ένα φως στην άκρη του τούνελ τότε τα σημερινά εμπόδια που φαντάζουν ανυπέρβλητα θα είναι παιχνιδάκι.      
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή