Ιράν: Δεν απεμπολούμε σπιθαμή από τα δικαιώματά μας στην πυρηνική ενέργεια

Μήνυμα Χαμενεΐ την ώρα που αρχίζουν νέες συνομιλίες στη Γενεύη
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 13:44
UPD:13:53
REUTERS/Leader.ir/Handout

Σε ομιλία του η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση την Τετάρτη, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ υπογράμμισε ότι οι διαπραγματευτές του Ιράν έχουν λάβει καθαρές οδηγίες περί ορίων στα οποία μπορούν να φθάσουν ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τους εκπροσώπους των 5+1 - ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία - για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

A- A A+

Την προειδοποίηση ότι η χώρα του δεν θα κάνει πίσω «ούτε κατά ένα γιώτα» από τα δικαιώματά της στην πυρηνική ενέργεια απηύθυνε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, την ώρα που αρχίζουν εκ νέου οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις στη Γενεύη.

Ο κ. Χαμενεΐ τόνισε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί προσωπικά στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο έχει θέσει «κόκκινες γραμμές» στην αντιπροσωπεία της χώρας του.

Την ίδια στιγμή, ο Μπαράκ Ομπάμα καλούσε τους αμερικανούς γερουσιαστές να μην επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν, προκειμένου να αφεθεί χρόνος στη διπλωματική επίλυση διαφορών με την ισλαμική χώρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο η επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν θα είναι σύντομη.

«Δεν γνωρίζουμε εάν είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία με το Ιράν την τρέχουσα ή την επόμενη εβδομάδα», τόνισε σε φόρουμ της εφημερίδας Wall Street Journal (WSJ) στην Ουάσιγκτον την Τρίτη.

Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικου΄ς σκοπούς, ωστόσο οι μεγάλες δυνάμεις υποπτεύονται ότι αναζητεί τρόπους να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Σε ομιλία του η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση την Τετάρτη, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ υπογράμμισε ότι οι διαπραγματευτές του Ιράν έχουν λάβει καθαρές οδηγίες περί ορίων στα οποία μπορούν να φθάσουν ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τους εκπροσώπους των 5+1 - ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία - για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Στον προηγούμενο γύρο συνομιλιών, δεν στάθηκε δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, κυρίως, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, λόγω της επιμονής του Ιράν στην επίσημη αναγνώριση του δικαιώματός του να εμπλουτίζει ουράνιο, αλλά και λόγω της ανησυχίας της Γαλλίας για τον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στην Αράκ.

«Σεβόμαστε τους πάντες, θα χτυπήσουμε σκληρά όποιον μας επιτεθεί»

«Επιμένουμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε κατά ένα γιώτα από τα δικαιώματά μας», ανέφερε ο κ. Χαμενεΐ.

Πρόσθεσε ωστόσο: «Δεν εμπλεκόμεθα στις λεπτομέρειες των συνομιλιών. Υπάρχουν συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές και όρια. Αυτά πρέπει να παρακολουθούνται. Έχουν λάβει οδηγίες να μείνουν εντός των συγκεκριμένων ορίων».

Ο Ανώτατος Ηγέτης, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο για ζητήματα πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν, προειδοποίησε τους 5+1 να μην αυξήσουν τις πιέσεις στη χώρα.

«Πρέπει να γνωρίζουν ότι το ιρανικό έθνος σέβεται όλα τα έθνη του κόσμου, αλλά θα χτυπήσουμε οποιονδήποτε επιτιθέμενο στο πρόσωπο με τέτοιο τρόπο που δεν θα το ξεχάσει ποτέ», τόνισε.

«Επιθυμούμε να έχουμε φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες, ακόμη και με τις Ηνωμένες Πολιτείες», συμπλήρωσε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν.

«Δεν είμαστε εχθρικοί απέναντι στο αμερικανικό έθνος. Είναι όπως και τα άλλα έθνη στον κόσμο», ανέφερε στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον μελών του σώματος Μπασίτζ, παραστρατιωτικής οργάνωσης εθελοντών που ιδρύθηκε το 1979 από τον ηγέτη της ισλαμικής επανάστασης, Αγιατολάχ Χομεϊνί.

«Θάνατος στην Αμερική», απάντησε το κοινό.

Οι συνομιλίες στη Γενεύη θα έχουν επικεφαλής από τη μία πλευρά την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, βαρόνη Κάθριν Άστον, ενώ από την πλευρά του Ιράν προΐσταται ο υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ιστορική συνομιλία Κάμερον - Ρουχανί

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ρουχανί. Πρόκειται για την πρώτη επαφή βρετανού και ιρανού ηγέτη εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είχε δηλώσει ότι το Ιράν θα πρέπει να συμφωνήσει να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, σε ένα μέσο επίπεδο καθαρότητας, στο 20%.

Θα πρέπει, ταυτόχρονα, να μειώσει το υπάρχον απόθεμά του σε εμπλουτισμένο ουράνιο και να σταματήσει την κατασκευή του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στην Αράκ.

Ειδικοί σημειώνουν ότι το εμπλουτισμένο σε επίπεδο 20% ουράνιο μπορεί να εμπλουτιστεί περαιτέρω σε επίπεδο για πολεμική χρήση ή σε ποσοστό 90% σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ το χρησιμοποιηθέν καύσιμο από τον αντιδραστήρα της Αράκ θα περιέχει πλουτώνιο κατάλληλο για χρήση σε πυρηνικά όπλα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή