Αιχμηρός προς την Ε.Ε. για το θέμα της Ουκρανίας ο Λαβρόφ

Έμμεσες ρωσικές προειδοποιήσεις και προς το Κίεβο
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 14:17
UPD:14:32
EPA/MAXIM SHIPENKOV

«Εάν συγκρίνετε, κατά την γνώμη μου, την έντιμη και συλλογική μας θέση με εκείνη ορισμένων εκπροσώπων από την Ε.Ε., τότε όντως ασκείται ανεπίτρεπτη πίεση από εκείνη την πλευρά προς τις πρώην σοβιετικές χώρες», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

A- A A+

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Τρίτη την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ασκεί «ανεπίτρεπτη πίεση» στην Ουκρανία να υπογράψει την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε.

Εάν η Ουκρανία πληροί τους απαραίτητους όρους που θέτει η Ε.Ε., η υπογραφή της συμφωνίας εμπορίου θα σηματοδοτήσει την ιστορική απομάκρυνση του Κιέβου από τη Ρωσία και την μετακίνησή του προς τη δυτική Ευρώπη.

«Δεν ασκούμε πίεση σε κανέναν, πρόκειται για επιλογή οποιουδήποτε κυρίαρχου κράτους», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Εάν συγκρίνετε, κατά την γνώμη μου, την έντιμη και συλλογική μας θέση με εκείνη ορισμένων εκπροσώπων από την Ε.Ε., τότε όντως ασκείται ανεπίτρεπτη πίεση από εκείνη την πλευρά προς τις πρώην σοβιετικές χώρες», συμπλήρωσε.

Η Ε.Ε. και η Ουκρανία φοβούνται ότι η Μόσχα ενδεχομένως να απαντήσει εξαπολύοντας έναν νέο «πόλεμο φυσικού αερίου» εναντίον του Κιέβου, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τις προμήθειές του στον ενεργειακό τομέα.

Η Ουκρανία, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, είναι η σημαντικότερη χώρα διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι δηλώσεις Λαβρόφ έγιναν ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, η οποία αποτελεί τμήμα της ζώνης ελευθέρου εμπορίου με τη Ρωσία και το Καζακστάν, στην οποία η Μόσχα επιθυμεί να προσχωρήσει το Κίεβο.

Ο κ. Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία θέλει να γίνει κατανοητό εγκαίρως ποιές θα είναι οι συνέπειες υπογραφής των συμφωνιών με την ΕΕ ώστε κανένας να μην δυσαρεστηθεί.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν ανέφερε ποιές θα μπορούσε να είναι οι συγκεκριμένες συνέπειες, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν θέλει να πληγεί η ανταγωνιστικότητά της στον τομέα του εμπορίου.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι μέλος της συμφωνίας συνεργασίας και ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. και ταυτόχρονα να ανήκει στην τελωνειακή ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζακστάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή