Διαβεβαιώσεις Αδ. Γεωργιάδη για επάρκεια φαρμάκων - υλικών στα νοσοκομεία το 2013

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 13:14
UPD:13:20
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

A- A A+

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη φαρμάκων και υγειονομικών υλικών μέσα στο 2013 έδωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε παρέμβασή του στη Βουλή. Το ίδιο ισχύει και για το 2014, αν δεν υπάρξει νέα ανάγκη για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με τον Υπουργό.

Αφορμή ήταν σχετική ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη για έλλειψη φαρμάκων στα νοσοκομεία.

Ο Υπουργός απάντησε ότι τα νοσοκομεία τηρούν τον προϋπολογισμό τους, η προμήθεια των φαρμάκων και των υλικών γίνεται κανονικά («η αγορά προχωράει ευρύθμως, με τα προβλήματα που παρουσιάζονται», είπε χαρακτηριστικά) και ότι στις 25 Νοεμβρίου απελευθερώνονται 280 εκατ. ευρώ για τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Ο κ. Γεωργιάδης συμφώνησε ότι κάποια νοσοκομεία μετέφεραν τμήμα της νοσοκομειακής δαπάνης στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα υψηλού κόστους.

Για το 2014 ο Υπουργός εκτίμησε ότι εφόσον δεν μειωθεί το ποσό που προβλέπεται για το 2014 (2 δισ. ευρώ για εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, 600 - 700 εκατ. ευρώ για νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη) δεν θα υπάρξει έλλειμμα φαρμάκων.

«Αν όμως για τον οποιοδήποτε λόγο -και πιστεύω ότι δεν θα συμβεί- χρειαστεί, λόγω άλλων πραγμάτων, να ληφθούν μέτρα μείωσης της δαπάνης, αυτό θα ήταν προβληματικό και δεν πρέπει να γίνει», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή