Στο ξεχωριστό σύμπαν του Τζέημς Τιερρέε

Στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 09:35

Με ένα μαγευτικό θέαμα για όλη την οικογένεια, ο πολυδιάστατος καλλιτέχνης Τζέημς Τιερρέε επισκέπτεται ξανά τη χώρα μας, για να παρουσιάσει την τελευταία του δημιουργία, το εντυπωσιακό χορόδραμα «Tabac Rouge».

A- A A+

Χορός, ακροβατικά και μουσική συνθέτουν μια παράσταση εικαστικής δυναμικής, που μιλά για το τέλος και τη φθορά της εξουσίας, προσφέροντας μια νότα αισιοδοξίας στη δύσκολη αυτή εποχή.

Με ένα μαγευτικό θέαμα για όλη την οικογένεια, ο πολυδιάστατος καλλιτέχνης Τζέημς Τιερρέε επισκέπτεται ξανά τη χώρα μας, για να παρουσιάσει την τελευταία του δημιουργία, το εντυπωσιακό χορόδραμα «Tabac Rouge», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από την Παρασκευή 22 έως και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Μια παράξενη αναπαράσταση της ανθρώπινης κατάστασης

Εφευρέτης ενός δικού του είδους θεάτρου, που συνδυάζει τσίρκο, μπουρλέσκ, χορό, μουσική και θεαματικά σκηνικά, ο Τζέημς Τιερρέε - μετά την εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Αθηνών, το 2010, με την παράσταση «Raoul», που μάγεψε το κοινό - επιστρέφει, για να μοιραστεί μαζί μας το ξεχωριστό καλλιτεχνικό του σύμπαν, μέσα από μια παράξενη αναπαράσταση της ανθρώπινης κατάστασης, υπογράφοντας τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά, τη χορογραφία και την ερμηνεία.

Σε ένα ευφάνταστο σκηνικό, όπου μια μηχανή από καθρέφτες κινείται διαρκώς και πολλαπλασιάζει τον χώρο, εκτυλίσσεται η ιστορία ενός απογοητευμένου και κακομαθημένου βασιλιά, που έχει βαρεθεί το σύστημα που εξουσιάζει, όμως οι υπήκοοί του δεν τον αφήνουν να παραιτηθεί. Ο «σαιξπηρικός» αυτός χαρακτήρας περιστοιχίζεται από χορευτές και ακροβάτες, παγιδευμένους σε έναν τελετουργικό χορό, με τον οποίο προσπαθούν να ξορκίσουν την απόγνωση της μικρής κοινωνίας τους, που προσπαθεί να οραματιστεί ένα μέλλον.

Ανάμεσα στα τροχόσπιτα του τσίρκου

Γεννημένος στη Λωζάννη της Ελβετίας, το 1974, ο Τζέημς Τιερρέε πέρασε την παιδική του ηλικία ανάμεσα στα τροχόσπιτα του καραβανιού του τσίρκου και τις μεγάλες σκηνές του κόσμου, αφού ήταν γιος του Ζαν - Μπατίστ Τιερρέε και της Βικτόρια Τσάπλιν. Έτσι, βρέθηκε στη σκηνή από τα 4 του μόλις χρόνια. Από το 1978 μέχρι το 1994, τους ακολούθησε στην παγκόσμια περιοδεία τους με το Cirque Imaginaire (Φανταστικό Τσίρκο) και, μετά, με το Cirque Invisible (Αόρατο Τσίρκο). Το 1998, ίδρυσε τη δική του ομάδα, La Compagnie du Hanneton, με την οποία έχει παρουσιάσει 4 παραγωγές τα τελευταία 15 χρόνια, περιοδεύοντας σε όλο τον κόσμο. Επίσης, έχει εμφανιστεί ως ηθοποιός σε αρκετές ταινίες.

Ο Τζέημς Τιερρέε - μετά την εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Αθηνών, το 2010, με την παράσταση «Raoul», που μάγεψε το κοινό - επιστρέφει, για να μοιραστεί μαζί μας το ξεχωριστό καλλιτεχνικό του σύμπαν.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - σκηνικά - χορογραφία: James Thiérrée, κοστούμια: Victoria Thiérrée, βοηθός σκηνοθεσίας: Sidonie Pigeon, βοηθοί χορογραφίας: Kaori Ito, Marion Lévy, ηχητικές εκρήξεις: Matthieu Chédid, κατασκευές: Anthony Nicolas, Fabrice Henches, Gerd Walter, Thomas Delot και τα Ateliers de Construction de Vidy Lausanne, ήχος: Thomas Delot, φωτισμοί: Bastien Courthieu, διεύθυνση σκηνής: Anthony Nicolas, Fabrice Henches, Gerd Walter, επιμέλεια κοστουμιών: Sabine Schlemmer. Ερμηνεύουν: James Thiérrée, Anna Calsina Forrellad, Noémie Ettlin, Namkyung Kim, Ματίνα Κοκολάκη, Valérie Doucet, Piergiorgio Milano, Thi Mai Nguyen, Ioulia Plotnikova, Manuel Rodriguez.

RICHARD HAUGHTON

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Κεντρική Σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - 109, Αθήνα. Η παράσταση είναι κατάλληλη για ανήλικους άνω των 10 ετών. Τιμές εισιτηρίων: 36, 25, 18, 15 ευρώ, μειωμένο: 15, 12, 10 ευρώ, ανέργων: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων:  210 9005800 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 - 21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες Master Card και Visa), καταστήματα: Ελευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay  σε επιλεγμένα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς. Άνετη και οικονομική στάθμευση εντός του κτηρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 08:00 - 01:00.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς