Κόλπα επιβίωσης από ηλικιωμένους κλόουν

Στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 11:20

Η ανάγκη της επιβίωσης συναντά τον παραλογισμό της καθημερινότητας στην ιστορία τριών κλόουν προχωρημένης ηλικίας, που έχουν καιρό να δουλέψουν.

A- A A+

Συμβαδίζοντας με την ελληνική πραγματικότητα, όπου η ανεργία αυξάνεται όλο και περισσότερο, αλλά, ευτυχώς, και η αλληλεγγύη, μία ξεχωριστή κωμωδία από τη  Ρουμανία, έρχεται να αποδείξει την ύψιστη σημασία της συλλογικότητας.

Γραμμένο το 1987 και απαγορευμένο στη χώρα του από τη λογοκρισία, το ξεκαρδιστικό έργο του Ματέι Βίσνιεκ, «Ζητείται κλόουν ηλικιωμένος», παρουσιάζεται από τη θεατρική εταιρία «Πράξη», σε σκηνοθεσία της Μαρίας Ξανθοπουλίδου, στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, από σήμερα, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου.

Υπονόμευση με γλυκιά κατάληξη

Η ανάγκη της επιβίωσης συναντά τον παραλογισμό της καθημερινότητας στην ιστορία τριών κλόουν προχωρημένης ηλικίας, που έχουν καιρό να δουλέψουν. Γνωστοί από παλιά, συναντιούνται σε ένα γραφείο, αφού απάντησαν σε μια αγγελία, στην προσπάθεια τους να βρουν δουλειά. Πολύ γρήγορα, αρχίζουν να υπονομεύουν ο ένας τον άλλον, με σκοπό να εξοντώσουν ψυχολογικά τον πιθανό ανταγωνιστή για τη θέση. Όσο ο χρόνος κυλά, η αναμονή τούς μαλακώνει. Αρχίζουν να δείχνουν ο ένας στον άλλον κόλπα από παλιά, να εκτίθενται, να παίζουν, να γελούν σαν παιδιά. Το ότι ο χρόνος περνά γρήγορα είναι σίγουρο, όμως σημασία έχει πως περνά, όταν έχεις παρέα.

Καταδικασμένοι να ζούμε σε ομάδες

Όπως σημειώνει η σκηνοθέτις της παράστασης: «Η ανθρώπινη μοίρα ορίζεται από τη συλλογικότητα. Οι άνθρωποι είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε μικρές ή μεγάλες ομάδες τόσο πολύ, που πολλές φορές κινδυνεύουμε να παρασυρθούμε από συστήματα, που ποντάρουν στη μαζοποίηση. Όσοι βρίσκονται στην ίδια ομάδα με μας είναι εξαιρετικά σημαντικοί, επειδή ακριβώς προσδίδουν νόημα στην ύπαρξή μας. Όσο πιο κοντινοί, τόσο πιο σημαντικοί. Όσο πιο μεγάλοι στην ηλικία, τόσο πιο απαιτητικοί.

Οι διενέξεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσά μας είναι η απόδειξη ότι για κάποιους είμαστε παρόντες. Με κάποιους, μπορεί να περιμένουμε μαζί  πάνω σε μια σκηνή θεάτρου. Σε έναν χώρο, που συναντηθήκαμε με απόφαση να επικοινωνήσουμε και, όπως οι κλόουν, να αφήσουμε τη φαντασία μας να ταξιδέψει και τα πόδια μας να σηκωθούν αυτό το ελάχιστο πάνω από τη γη».

Ο Ρουμάνος θεατρικός συγγραφέας, Ματέι Βισνιέκ.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη, σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου, σκηνικά - κοστούμια: Κατερίνα Ζουράρη, μουσική: Θοδωρής Οικονόμου, επιμέλεια κίνησης: Μαριέλα Νέστορα, φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Παίζουν: Νίκος Αλεξίου, Γρηγόρης Γαλάτης, Αλέξανδρος Μυλωνάς.

Πληροφορίες
Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας - Β΄ Σκηνή: Κεφαλληνίας 16 - Κυψέλη, τηλ.: 210 8838727. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 16 ευρώ, κάθε Πέμπτη: 13 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς