Σρέντερ: Ελπίζω να μην καταστεί «κεντρικό» θέμα η αναγνώριση της Κύπρου

Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2004 21:01
A- A A+

Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ επαναβεβαίωσαν σήμερα μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Λύμπεκ της Γερμανίας ότι ο τελικός στόχος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι η ένταξή της στην Ε.Ε., ενώ αναφορικά με την «εκκρεμότητα» της αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία, ο γερμανός καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα αυτό δεν θα καταστεί «κεντρικό» στη σύνοδο κορυφής των «25».

Ο Σρέντερ τόνισε επανειλημμένα ότι «ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι σαφής», αξιολογώντας «σωστές ως κατεύθυνση» τις πρόνοιες περί αναστολής των διαπραγματεύσεων στην περίπτωση που η Τουρκία δεν υλοποιήσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «αυτό που επιδιώκουμε είναι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων και όχι η αποτυχία...»

Στο ενδεχόμενο της αποτυχίας στάθηκε περισσότερο ο κ. Σιράκ. «Πρέπει να σκεφτούμε και την περίπτωση που η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τα κριτήρια και που τότε θα πρέπει να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να μην επέλθει ρήξη μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας και γι' αυτό πρέπει να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να διασφαλιστεί μία διαφορετική από τη ρήξη λύση...»

«Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουμε και ότι στη σύνοδο κορυφής η Γαλλία και η Γερμανία θα παρουσιαστούν με μία κοινή θέση», είπε ο κ. Σρέντερ, ομολογώντας με αυτόν τον τρόπο ότι στις σημερινές συνομιλίες δεν υπήρξε πλήρη σύμπτωση απόψεων.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή