Λογιστικός έλεγχος από την Ernst & Young στο Βατικανό

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 22:48
UPD:22:56
REUTERS/Gregorio Borgia

Ο έλεγχος από ορκωτούς λογιστές διαφόρων εθνικοτήτων θα γίνει παράλληλα με μια έρευνα στους κόλπους των οικονομικών και διοικητικών δομών του Βατικανού από μία επιτροπή που συστήθηκε το καλοκαίρι.

A- A A+

Η εταιρεία Ernst & Young πρόκειται να διεξαγάγει ελέγχους στο Γκοβερνοράτο, μια υπηρεσία η οποία διαχειρίζεται καθημερινές οικονομικές δραστηριότητες στην Πόλη του Βατικανού, όπως η λειτουργία των χρυσοφόρων μουσείων του, ανέφερε η Αγία Έδρα σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία προσελήφθη από το Βατικανό έπειτα και από τις καταγγελίες περί διαφθοράς οι οι οποίες ήλθαν στην επιφάνεια με το σκάνδαλο VatiLeaks.

Ο έλεγχος αυτός από ορκωτούς λογιστές διαφόρων εθνικοτήτων θα γίνει παράλληλα με μια έρευνα στους κόλπους των οικονομικών και διοικητικών δομών του Βατικανού από μία επιτροπή που συστήθηκε το καλοκαίρι.

Η Ernst & Young θα παραδώσει το πόρισμα των ελεγκτών στην επιτροπή που έχει διορίσει ο πάπας Φραγκίσκος για να του παράσχει συμβουλές όσον αφορά την βελτίωση της διαφάνειας των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων του Βατικανού.

Από τα μέσα του Οκτωβρίου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια διαδικασία ελέγχου στην διεύθυνση διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Αγίας Έδρας (APSA) από τον οίκο συμβούλων Promontory Financial Group.

Αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάρτιο, ο νέος Πάπας Φραγκίσκος έχει αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά σκάνδαλα που σοβούσαν επί σειρά ετών.

Ορισμένα εξ αυτών αφορούν την τράπεζα του Βατικανού IOR, στην οποία προωθούνται μεταρρυθμίσεις αφού επί χρόνια το πιστωτικό αυτό ίδρυμα αποτύγχανε να συμμορφωθεί προς τους διεθνείς κανόνες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή