Πάπας Φραγκίσκος: Σύσταση ειδικής επιτροπής για σκάνδαλα τράπεζας του Βατικανού

Πενταμελής με ιεράρχες και καθηγήτρια του Χάρβαρντ
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 15:44
UPD:16:10
REUTERS/MAX ROSSI

 

 

A- A A+

Ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση σκανδάλων στα οποία φέρεται να εμπλέκεται τράπεζα του Βατικανού συνέστησε ο πάπας Φραγκίσκος ο Α’, ώστε να εξακριβώσει κατά πόσο λειτουργούσε σε «αρμονία» με την αποστολή της Καθολικής Εκκλησίας, ανακοίνωσε το Βατικανό την Τετάρτη.

Ο ορισμός πενταμελούς ομάδας, στην οποία συμμετέχουν τέσσερις ιεράρχες και μία καθηγήτρια στο Χάρβαρντ, θεωρείται μία από τις πλέον τολμηρές κινήσεις του Πάπα έναντι μίας τράπεζας η οποία θεωρείται επί δεκαετίες πηγή προβλημάτων και ηθικής απαξίωσης για την Καθολική Εκκλησία.

Το Ινστιτούτο για Έργα της Θρησκείας (IOR), όπως είναι επισήμως γνωστή η τράπεζα, ταλανίζεται επί χρόνια από καταγγελίες ότι αποτυγχάνει να εναρμονιστεί με τα κριτήρια της διεθνούς διαφάνειας σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τη φοροδιαφυγή.

Το Βατικανό σημειώνει ότι το έργο της επιτροπής θα επιτρέψει στον Φραγκίσκο τον Α’ να γνωρίσει βαθύτερα τη νομική θέση και τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου ώστε να μπορέσει να επιβάλει την εναρμόνισή τους με την εκκλησιαστική αποστολή.

Η επιτροπή θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και πρόσβαση σε στοιχεία και πληροφορίες οι οποίες θα της είναι απαραίτητες, χωρίς ωστόσο να θιχτούν οι αρμοδιότητες των διαχειριστών της.

Ιταλοί δικαστές ερευνούν τη δραστηριότητα της τράπεζας λόγω ενδείξεων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατηγορία την οποία η IOR έχει αρνηθεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή