Παγκόσμια Τράπεζα: 200 δισ. δολάρια ετησίως το κόστος των φυσικών καταστροφών

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 21:24
UPD:21:46
REUTERS/DAMIR SAGOLJ

Ένα παιδί παίζει μπροστά από το σπίτι του, που καταστράφηκε από τον τυφώνα Χαϊγιάν, στην πόλη Τακλομπάν των Φιλιππίνων.

A- A A+

Στα διακόσια δισ. δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο υπολογίζεται το κόστος από τις ζημιές που προκαλούνται από τις φυσικές καταστροφές εδώ και μια δεκαετία σύμφωνα με έκθεσή της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζας το ποσό αυτό είναι  τετραπλάσιο το αντίστοιχου που καταγραφόταν την δεκαετία του 1980.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια περίπου 2,5 εκατ. πρόσωπα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Από αυτούς τα τρία τέταρτα των θανάτων οφείλονταν σε ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ οι ζημίες από αυτά ανήλθαν συνολικά σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε στην σχετική έκθεσή του που έδωσε στην δημοσιότητα στη Βαρσοβία, στο περιθώριο του συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, ο διεθνής αυτός χρηματοοικονομικός θεσμός.

«Ο τυφώνας Χαϊγιάν, ο ισχυρότερος που έχει πλήξει ποτέ τις Φιλιππίνες, δείχνει πώς η κλιματική αλλαγή εντείνει την σφοδρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων», επισήμανε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας  Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Αυτές «οι τραγικές εξελίξεις αποδεικνύουν στον κόσμο ότι δεν μπορεί πλέον να επιτρέπει να αναβάλλονται για αργότερα οι προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κι ότι πρέπει να βοηθηθούν να προετοιμαστούν για έναν κόσμο όπου οι κίνδυνοι θα είναι μεγαλύτεροι» από καιρικής πλευράς, πρόσθεσε.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας σημειώνει ότι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις φυσικές καταστροφές είναι συνήθως οι χώρες που είναι οι περισσότερο φτωχές.

Στην Βαρσοβία οι αναπτυσσόμενες χώρες ζήτησαν βοήθεια από τις πλουσιότερες χώρες για τις «απώλειες και τις ζημίες» λόγω της κλιματικής αλλαγής και την δημιουργία ενός νέου «μηχανισμού» για να χειρίζεται ζητήματα που σχετίζονται με το φαινόμενο.

Το ζήτημα αυτό, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα στην Βαρσοβία, θεωρείται ιδιαίτερα λεπτό για τις χώρες του Βορρά, στις οποίες οι χώρες του Νότου υπενθυμίζουν συχνά την «ιστορική τους ευθύνη» για την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή