Β. Μεϊμαράκης: Όποιος δεν θέλει ας αποποιηθεί αποζημίωση και προνόμια

Παρέμβαση του προέδρου της Βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 19:58
UPD:20:02
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Όποιος βουλευτής δεν θέλει μπορεί να αποποιηθεί την αποζημίωση και τα προνόμια, είπε ο πρόεδρος της Βουλής, ενώ έκανε λόγο ακόμη και για καθιέρωση βιβλίου εσόδων – εξόδων των βουλευτών.

A- A A+

Απάντηση σε όσους ζητούν μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Β. Μεϊμαράκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2014.

Όποιος βουλευτής δεν θέλει μπορεί να αποποιηθεί την αποζημίωση και τα προνόμια, είπε, ενώ έκανε λόγο ακόμη και για καθιέρωση βιβλίου εσόδων – εξόδων των βουλευτών.

Ο Β. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στα λεγόμενα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής, λέγοντας ότι είναι διατεθειμένος να δώσει έξοδα κίνησης στους αστυνομικούς και τους υπαλλήλους της Βουλής, εφόσον ο προϋπολογισμός της είναι μέσα στους στόχους.

Ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014 ψηφίζεται μόνο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ τον καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ. Σημειώνεται ότι στη συζήτηση από πλευράς Βουλευτών, δηλαδή εξαιρουμένων των εισηγητών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, μίλησε μόνο ένας βουλευτής (ο Γ. Βλάχος της ΝΔ).

Ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι η βουλευτική αποζημίωση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη από το Ζ Ψήφισμα και πρόσθεσε με έμφαση «όποιος δεν θέλει μπορεί να την αποποιηθεί», ενώ διευκρίνισε ότι το ίδιο ισχύει και για τα λεγόμενα προνόμια των βουλευτών.

Για το αφορολόγητο των βουλευτών ο Β. Μεϊμαράκης είπε ότι έχει μειωθεί από το 2009 έως σήμερα, ενώ άνοιξε και θέμα λέγοντας ότι θα μπορούσε να πάνε οι βουλευτές σε βιβλίο εσόδων – εξόδων, αρκεί να αναγνωρίζονται όλα τα έξοδα των Βουλευτών.

Αναφερόμενος στην λειτουργία του κοινοβουλίου τόνισε ότι «λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο και με ώρες παραπάνω από τις υπερωρίες που αναγνωρίζονται» και πρόσθεσε: «όσον με αφορά, και εφόσον ο προϋπολογισμός της Βουλής είναι μέσα στο μεσοπρόθεσμο και μέσα στους στόχους, είμαι έτοιμος να δώσω έξοδα κίνησης και στους αστυνομικούς και στους υπαλλήλους για τις μέρες που αποδεδειγμένα είναι εδώ».

Παρεμβάσεις εισηγητών κομμάτων

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του, Δ. Γελαλής,  τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις και πρότεινε να επανεξεταστούν αποζημιώσεις και διευκολύνσεις που παρέχονται, όπως η καταβολή διοδίων σε βουλευτές. Υπογράμμισε ακόμη ότι «τα κυβερνητικά ΜΜΕ ενισχύουν την νοοτροπία προνομιούχος – μη προνομιούχος για να ενισχύουν τον κοινωνικό κανιβαλισμό, η μία τάξη εναντίον της άλλης».

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Β. Καπερνάρος τόνισε ότι «ψαλιδίζουμε τους μισθούς των 2 επιστημονικών μας συνεργατών. Πως θα ελέγξεις έτσι τους 24 συνεργάτες του υπουργού Αρμόδιου για την ΔΤ Π. Καψή;».

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρης επεσήμανε ότι «την ώρα που ο λαός πέφτει από τα μπαλκόνια και πεθαίνει, δεν προβλέπεται ούτε μισό ευρώ μείωση στους μισθούς των βουλευτών. Αυτό συνιστά πολιτική αλητεία».

Πρότεινε δεν ο μισθός των Βουλευτών να εξομοιωθεί με τον μισθό πρέσβη, που είναι 1.897 ευρώ.

Απαντώντας. ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε ότι η Χρυσή Αυγή, που ζητά μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης απαίτησε να διατηρήσει την κρατική χρηματοδότησή της, τους οδηγούς, την ασφάλεια και τους υπαλλήλους της.

Ο Ηλ. Κασιδιάρης είχε και αντιπαράθεση με βουλευτή της ΝΔ που διαμαρτυρήθηκε. «Αν έχεις πρόβλημα και δεν βγαίνεις, έλα να σου δώσουμε πατάτες, ρύζι και μακαρόνια στα συσσίτια της Χρυσής Αυγής. Παραιτήσου και πήγαινε σπίτι σου», του φώναξε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Πρέπει και για το 2014 να γίνει επιπλέον σημαντική μείωση στη βουλευτική και τις λοιπές αποζημιώσεις αλλά και στα προνόμια των βουλευτών, είπε η εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξηροτύρη.

Το ΚΚΕ έχει προτείνει μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, κατάργηση της αμοιβής από συμμετοχές σε επιτροπές και κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, σημείωσε ο εισηγητής του Σπ. Χαλβατζής, δίνοντας έμφαση στις εργασιακές σχέσεις όπου υπάρχουν εργολαβίες στη Βουλή (π.χ. καθαριότητα, κυλικείο). «Ελέγχουμε σε καθημερινή βάση τις εργασιακές σχέσεις που συνάπτουν οι εργολάβοι», τον διαβεβαίωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή