Ρωσία: Ελεύθερη με εγγύηση ρωσίδα ιατρός στο πλοίο της Greenpeace

Παρατείνεται για τρεις μήνες η κράτηση του αυστραλού ασυρματιστή
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 18:31
UPD:18:34
REUTERS/STRINGER/RUSSIA

Η 37χρονη Εκατερίνα Ζάσπα ήταν ιατρός στο πλοίο, αλλά δεν βρισκόταν μεταξύ των ακτιβιστών που προσπάθησαν να ανέβουν σε ρωσική πετρελαϊκή εξέδρα στην θάλασσα του Πετσόρα.

A- A A+

H ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε τη Δευτέρα να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση η Ρωσίδα Εκατερίνα Ζάσπα, γιατρός στο πλοίο της Greenpeace, το οποίο κατασχέθηκε τον Σεπτέμβριο από τις ρωσικές αρχές, ενώ λίγο νωρίτερα είχε παρατείνει για τρεις μήνες την κράτηση ενός Αυστραλού, μέλους του πληρώματος, ανακοίνωσε μέσω Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax διευκρίνισε ότι η 37χρονη κ. Ζάσπα θα αφεθεί ελεύθερη μετά την καταβολή της εγγύησής της, η οποία ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 45.500 ευρώ), σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης, όπου μεταφέρθηκαν πρόσφατα οι 30 ακτιβιστές - μεταξύ των οποίων 26 ξένοι - οι οποίοι κρατούνταν αρχικά στο Μουρμάνσκ, ρωσικό λιμάνι στην Θάλασσα Μπάρεντς.

Η Greenpeace ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί δύο ημέρες προτού τα χρήματα της εγγύησης μεταβιβαστούν στο δικαστήριο οπότε και θα μπορέσει να αφεθεί ελεύθερη η κ. Ζάσπα.

Η 37χρονη ήταν ιατρός στο πλοίο, αλλά δεν βρισκόταν μεταξύ των ακτιβιστών που προσπάθησαν να ανέβουν σε ρωσική πετρελαϊκή εξέδρα στην θάλασσα του Πετσόρα.

EURONEWS
EURONEWS

Λίγο νωρίτερα, έτερο δικαστήριο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας αποφάσισε να παρατείνει κατά τρεις μήνες, έως τις 24 Φεβρουαρίου, την προσωρινή κράτηση του μέλους του πληρώματος του Arctic Sunrise, Αυστραλού Κόλιν Ράσελ, ο οποίος ήταν ασυρματιστής στο πλοίο.

Σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι το δικαστήριο αρνήθηκε το αίτημα της υπεράσπισης να αφεθεί ελεύθερος ο κ. Ράσελ με εγγύηση ή να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εξεταστούν οι περιπτώσεις και των υπολοίπων 28 μελών του πληρώματος του Arctic Sunrise που κρατούνται στην Ρωσία.

Η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε να αναβάλει για την Τρίτη και την Τετάρτη τις ακροαματικές διαδικασίες για άλλους δύο ακτιβιστές της οργάνωσης, τον Νεοζηλανδό Ντέιβιντ Τζον Χάουσμαν και τον Βρετανό Κίραν Μπράιαν αντίστοιχα.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή