ΗΠΑ: Διχάζει η «ιστορική» καταστροφή έξι τόνων ελεφαντόδοντου

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 15:40
UPD:15:40
REUTERS/RICK WILKING

Σύμφωνα με ειδικούς, η ποσότητα ελεφαντόδοντου που καταστράφηκε - πλήρεις χαυλιόδοντες, αλλά και κοσμήματα και άλλα διακοσμητικά - αντιστοιχούν σε 2.000 νεκρούς ελέφαντες.

A- A A+

Στην καταστροφή 6 τόνων κατασχεθέντος ελεφαντόδοντου προχώρησαν, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι αμερικανικές αρχές, σε μια τεράστια προσπάθεια να πατάξουν το λαθρεμπόριο προϊόντων από άγρια ζώα. Η κίνηση ωστόσο έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια.

Η αμερικανική Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής είχε εντοπίσει και κατάσχει τους χαυλιόδοντες, ορισμένοι εκ των οποίων έφεραν περίτεχνα σχέδια, μέσα στα τελευταία 25 χρόνια, από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή διεθνής απαγόρευση διακίνησης τέτοιων ειδών. Εργάτες τους συνέθλιψαν χρησιμοποιώντας ειδικό μηχάνημα θραύσης βράχων, στο Κολοράντο, μπροστά σε κάμερες τηλεοπτικών συνεργείων από ολόκληρο τον κόσμο.

Λίγες ώρες πριν από την καταστροφή τους, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε ανακοινώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν αμοιβή ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην εξάρθρωση εγκληματικού δικτύου με έδρα το Λάος, το οποίο θανατώνει ελέφαντες για τους χαυλιόδοντές τους.

Σύμφωνα με ειδικούς, η ποσότητα ελεφαντόδοντου που καταστράφηκε - πλήρεις χαυλιόδοντες, αλλά και κοσμήματα και άλλα διακοσμητικά - αντιστοιχούν σε 2.000 νεκρούς ελέφαντες. Όπως επισημαίνουν, το παράνομο εμπόριο τέτοιων ειδών αποφέρει στις εγκληματικές οργανώσεις 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

«Όποτε μπορούμε να απομακρύνουμε ελεφαντόδοντο από την αγορά, οι ελέφαντες κερδίζουν, γιατί ο κόσμος μαθαίνει ότι η πώλησή του δεν είναι επικερδής», δήλωσε στη Voice of America ο Άνταμ Ρόμπερτς από την οργάνωση διατήρησης της φύσης Born Free USA. «Και από τη στιγμή που δεν είναι επικερδής η πώληση ελεφαντόδοντου, δεν είναι επικερδής και η θανάτωση ελεφάντων.»

REUTERS/RICK WILKING

Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες επιχειρήσεις στέλνουν στους λαθρεμπόρους το μήνυμα ότι «καλύτερα να επιταχύνουν τις θανατώσεις ελεφάντων προτού χαθούν όλοι οι χαυλιόδοντες», όπως αναφέρει σε άρθρο που υπογράφει στον Guardian ο Δρ. Ντάνιελ Στάιλς από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Με την απομάκρυνση άλλων 6 τόνων από την παγκόσμια αγορά και «με τη ζήτηση να παραμένει σταθερή, οι τιμές θα αυξηθούν [...] και οι λαθρέμποροι και όσοι τους πληρώνουν, θα έχουν περισσότερα κίνητρα να θανατώσουν ελέφαντες», καταλήγει ο ειδικός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή