Τεράστιο φορτίο ελεφαντόδοντου κατασχέθηκε στην Ουγκάντα

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 10:47
UPD:10:47
REUTERS/JAMES AKENA

Το εμπορευματοκιβώτιο που έγραφε ότι προοριζόταν για την Κίνα περιείχε 832 κομμάτια ελεφαντόδοντου τυλιγμένα σε πλαστικό και έφερε την ένδειξη «για ανακύκλωση». 

A- A A+

Η δημόσια οικονομική υπηρεσία της Ουγκάντα ανακοίνωσε τον εντοπισμό εκατοντάδων ελεφαντόδοντων συνολικής αξίας περίπου 1,5 εκατομμυρίου στερλινών (περίπου 1,8 εκ. ευρώ) κατά τη διάρκεια εφόδου σε αποθήκη εγκαταστάσεων του τελωνείου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φορτίο που έχει βρεθεί στην αφρικανική χώρα εδώ και πολλά χρόνια.

Το εμπορευματοκιβώτιο που έγραφε ότι προοριζόταν για την Κίνα περιείχε 832 κομμάτια ελεφαντόδοντου τυλιγμένα σε πλαστικό και έφερε την ένδειξη «για ανακύκλωση». Το μετέφερε στο τελωνείο φορτηγό της ίδιας εταιρείας, στην οποία ανήκε η αποθήκη.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγει η ίδια η εταιρεία όταν ο οδηγός του φορτηγού αποφάσισε ξαφνικά ότι δεν επιθυμεί να μεταφέρει τα εμπορευματοκιβώτια από την Καμπάλα στη Μομπάσα, απ’ όπου θα αποστέλλονταν στην Κίνα, αλλά να τα παραδώσει σε σιδηροδρομικό σταθμό για να μεταφερθούν με τρένο.

Ο οδηγός κίνησε εξαρχής υποψίες καθώς έπεφτε διαρκώς σε αντιφάσεις. Για παράδειγμα, ενώ αρχικά είπε ότι το εμπορευματοκιβώτιο περιείχε ψάρια, στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι μετέφερε καφέ και στο τέλος υφασμάτινες τσάντες...

REUTERS/JAMES AKENA

Ειδικοί πιστεύουν ότι οι ελέφαντες, από τους οποίους αφαιρέθηκαν οι χαυλιόδοντες, θανατώθηκαν από λαθροκυνηγούς έξω από την Ουγκάντα, πιθανότατα στο Νότιο Σουδάν ή στη Δημοκρατία του Κονγκό. Στην ίδια την Ουγκάντα, όπου πιστεύεται ότι ζουν σήμερα περίπου 5.000 ελέφαντες, ο αριθμός των θανατώσεων παραμένει σχετικά χαμηλός, σε αντίθεση με άλλες αφρικανικές χώρες που έχουν δει τον πληθυσμό να συρρικνώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή