Πολωνία: Διάσκεψη για το κλίμα ταυτόχρονα με σύνοδο για... τον άνθρακα

Οργή περιβαλλοντικών οργανώσεων
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 10:18
UPD:10:18
REUTERS/KACPER PEMPEL

Η απόφαση των Πολωνών να φιλοξενήσουν ταυτόχρονα τις δύο διασκέψεις ερμηνεύεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις ως πρόκληση από μια χώρα που συχνά αντιδρά σε σχέδια και αποφάσεις με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

A- A A+

Δύο διασκέψεις που εξυπηρετούν εκ διαμέτρου αντίθετους σκοπούς φιλοξενεί αυτές τις ημέρες η Πολωνία: από τη μία, τη διεθνή διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, όπου αντιπρόσωποι 190 χωρών αναζητούν τρόπους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και από την άλλη, τη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Άνθρακα (WCA), δηλαδή της βιομηχανίας που ενοχοποιείται σε μεγάλο βαθμό για τις εκπομπές.

Η απόφαση των Πολωνών να φιλοξενήσουν ταυτόχρονα τις δύο διασκέψεις ερμηνεύεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις ως πρόκληση από μια χώρα που συχνά αντιδρά σε σχέδια και αποφάσεις με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αρνητικά σχόλια έχει προκαλέσει και η απόφαση της επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα να ανεβεί στο βήμα της δεύτερης συνόδου, του WCA.

Η Κριστιάνα Φιγκέρες, εκτελεστική γραμματέας του οργανισμού αρμόδια για τη Συνθήκη-Πλαίσιο κατά της Κλιματικής Αλλαγής δήλωσε ότι θέλει να μιλήσει «απευθείας σε μια βιομηχανία που πρέπει να αλλάξει σύντομα», ωστόσο η απόφασή της επικρίθηκε έντονα από οργανώσεις, όπως το WWF, η επικεφαλής του οποίου στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ έκανε λόγο για «προκλητική ενέργεια».

«Το γεγονός ότι η βιομηχανία του άνθρακα καταφθάνει στη Βαρσοβία σε μια στιγμή, κατά την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτά τα σοβαρά ζητήματα, αλλά και το να ισχυριζόμαστε ότι [η βιομηχανία] έχει μέλλον και να προσποιούμαστε ότι μπορεί να συμβάλει, είναι λίγο προκλητικό», είπε στο BBC η Τασνίμ Εσόπ. «Ο ισχυρισμός ότι υπάρχει καθαρός άνθρακας αποτελεί μύθο, τον οποίο έχει επινοήσει η βιομηχανία.»

Κατά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης του ΟΗΕ, την περασμένη εβδομάδα, η Greenpeace πρόβαλε μηνύματα κατά της καύσης ορυκτών καυσίμων πάνω σε έξι από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη της Πολωνίας. Το Σεπτέμβριο πάντως, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε ότι ο άνθρακας παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή