Βιέννη: Άτυπη συνάντηση εργασίας ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων

Δεν ανακοινώθηκαν οι συμμετέχοντες
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 12:57
UPD:13:05
REUTERS/UNITED PHOTOS

Την Τετάρτη, η πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN), Μαρίν Λεπέν, συναντήθηκε στη Χάγη με τον Χέερτ Βίλντερς, αρχηγό του ακροδεξιού ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV).

A- A A+

Κόμματα της ευρωπαϊκής Άκροδεξιάς πρόκειται να συνεδριάσουν την Παρασκευή στη Βιέννη στο πλαίσιο άτυπης συνάντησης εργασίας προκειμένου να συνάψουν συμμαχία ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου 2014, ανακοίνωσε το ακροδεξιό αυστριακό κόμμα FPO.

«Υπάρχει συνάντηση, αλλά δεν είναι ανοικτή για τον Τύπο. Πρόκειται για άτυπη συνάντηση εργασίας», διευκρίνισε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του FPO, αρνούμενος να δώσει επιπλέον πληροφορίες, κυρίως σχετικά με τα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν σ' αυτή τη συνάντηση και τον τόπο στον οποίο θα πραγματοποιηθεί.

Την Τετάρτη, η πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN), Μαρίν Λεπέν, συναντήθηκε στη Χάγη με τον Χέερτ Βίλντερς, αρχηγό του ακροδεξιού ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV).

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί σφράγισαν μια «ιστορική», όπως χαρακτηρίσθηκε, συμφωνία εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει των εκλογών της ερχόμενης άνοιξης.

Εργάζονται για τη σύσταση αντιευρωπαϊκής ομάδας στο ευρωκοινοβούλιο, η οποία θα τους επιτρέψει να έχουν στη διάθεσή τους τα μέσα που προσφέρονται από το σώμα και χρόνο ομιλίας ανάλογο με το μέγεθος της ομάδας.

Για το σχηματισμό τέτοιας ομάδας είναι απαραίτητο να εκλέξουν 25 βουλευτές σε σύνολο 766, οι οποίοι να προέρχονται από το ένα τέταρτο τουλάχιστον των 28 χωρών - μελών της Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αυτή τη στιγμή μια ευρωφοβική ομάδα, την Ευρώπη-Ελευθερία-Δημοκρατία (ΕΕΔ), με επικεφαλής τον Βρετανό Νάιτζελ Φάρατζ. Με 32 βουλευτές, η συγκεκριμένη ομάδα έχει αμελητέο πολιτικό βάρος.

Η συμμαχία που συζητείται από την κ. Λεπέν και τον κ. Βίλντερς θα μπορούσε να περιλάβει, μεταξύ άλλων, το βελγικό Φλάαμς Μπελάνγκ, την ιταλική Λέγκα του Βορρά, την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), καθώς και κόμματα της Βόρειας Ευρώπης.

Το FPO έχει δύο από τους 19 ευρωβουλευτές της Αυστρίας. Δεν ανήκει σε καμιά κοινοβουλευτική ομάδα, όπως και οι τρεις ευρωβουλευτές του FN και οι τέσσερις του PVV.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή