Σχέδια για ακροδεξιά ευρωκοινοβουλευτική ομάδα από Λεπέν και Βίλντερς

Συνάντηση των αρχηγών της γαλλικής και της ολλανδικής Ακροδεξιάς στη Χάγη
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 16:36
UPD:16:40
REUTERS/UNITED PHOTOS

Η Μ. Λεπέν (αριστερά) έφθασε αργά το πρωί στο ολλανδικό κοινοβούλιο, όπου την υποδέχθηκε ο Χ. Βίλντερς (δεξιά), επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), αποκαλώντας την «καλή φίλη» και μιλώντας για «ιστορική συνάντηση».

A- A A+

Η πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου (FN), Μαρίν Λεπέν, επισκέπτεται την Τετάρτη τη Χάγη, όπου θα συζητήσει με τον επικεφαλής της ολλανδικής Ακροδεξιάς, Χέερτ Βίλντερς, για την πιθανότητα να υπάρξει μια συμμαχία μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου του 2014.

Η Μ. Λεπέν έφθασε αργά το πρωί στο ολλανδικό κοινοβούλιο, όπου την υποδέχθηκε ο Χ. Βίλντερς, επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), αποκαλώντας την «καλή φίλη» και μιλώντας για «ιστορική συνάντηση».

«Είναι μια πολύ σημαντική πολιτικός, θα μπορούσε να είναι η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας», σημείωσε ο κ. Βίλντερς.

Οι δύο πολιτικοί γευμάτισαν μαζί, ενώ στη συνέχεια ήταν προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Η κ. Λεπέν και ο κ. Βίλντερς επιθυμούν να ενώσουν πολλά κινήματα ευρωσκεπτικιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, με στόχο να σχηματίσουν πολιτική ομάδα.

Για να σχηματιστεί πολιτική ομάδα χρειάζονται 25 εκλεγμένοι ευρωβουλευτές σε σύνολο 766, από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των χωρών μελών της Ε.Ε.

Αν και ο αριθμός των ευρωσκεπτικιστών θα είναι σίγουρα μεγαλύτερος από 25 στις εκλογές του 2014, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό, καθώς η Άκρα Δεξιά είναι κατακερματισμένη.

EURONEWS

Αυτή τη στιγμή στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει ομάδα ευρωσκεπτικιστών, η Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας (EFD), υπό την ηγεσία του βρετανού Νάιτζελ Φάρατζ, με 32 βουλευτές.

Στην ομάδα που σχεδιάζουν να σχηματίσουν η κ. Λεπέν και ο κ. Βίλντερς θα μπορούσαν να συμμετέχουν το βελγικό Vlaams Belang (Φλαμανδικό Συμφέρον), η ιταλική Λέγκα του Βορρά, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), καθώς και κάποια κόμματα από τη βόρεια Ευρώπη.

Όσο για το βρετανικό UKIP του κ. Φάρατζ, θεωρεί πολύ ακραίες ορισμένες από τις απόψεις του κ. Βίλντερς.

Το PVV, το οποίο διαθέτει τέσσερις ευρωβουλευτές, και το Εθνικό Μέτωπο, με τρεις ευρωβουλευτές, μοιράζονται πολλές κοινές θέσεις, όπως για παράδειγμα σχετικά με τη μετανάστευση, όμως ο κ. Βίλντερς, ο οποίος τάσσεται υπέρ του Ισραήλ, ενδέχεται να έχει προβλήματα αρχής με τον αντισημιτισμό του Ζαν-Μαρί Λεπέν, πατέρα της Μαρίν και ιδρυτή του FN.

Αν και το PVV κατέγραψε απώλειες στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2012, εξακολουθεί να έχει σημαντικά ποσοστά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Το Εθνικό Μέτωπο, από την άλλη, βρίσκεται στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου στη Γαλλία για τις ευρωεκλογές με 24%, βάσει πρόσφατης δημοσκόπησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή