Βουλή: Επικρίσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της φέτας

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 16:44
UPD:16:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Μην δραματοποιείτε την κατάσταση, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης που υπερασπίσθηκε την συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά λέγοντας ότι η κατάσταση «ήταν πολύ χειρότερη», καθώς ο Καναδάς έβαζε «παραπλανητικά σύμβολα» (τσολιαδάκια, Ακρόπολη, Παρθενώνα κ.α.) στα προϊόντα φέτας.

A- A A+

Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το θέμα της προστασίας της ονομασίας της φέτας και των ελιών Καλαμών άσκησαν τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Τελικά η Επιτροπή αποφάσισε την κλήση του υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη και την επανάκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Τσαυτάρη. Αφορμή για την συζήτηση ήταν η νέα συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με βουλευτές, επιτρέπει στον Καναδά να παράγει προϊόντα που θα ονομάζονται φέτα. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από την Ε.Ε. και τις χώρες-μέλη.

Μην δραματοποιείτε την κατάσταση, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που υπερασπίσθηκε την συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά λέγοντας ότι η κατάσταση «ήταν πολύ χειρότερη», καθώς ο Καναδάς έβαζε «παραπλανητικά σύμβολα» (τσολιαδάκια, Ακρόπολη, Παρθενώνα κ.α.) στα προϊόντα φέτας. Ισχυρίσθηκε ότι υπάρχουν «παρεξηγήσεις» για το περιεχόμενο της συμφωνίας επισημαίνοντας ότι δεν αφορά την εισαγωγή προϊόντων από τον Καναδά στην Ε.Ε., αλλά μόνο τον Καναδά. Σημείωσε ακόμη ότι τώρα υποχρεούται ο Καναδάς να αναγράφει τη χώρα παραγωγής.

Ανέφερε ακόμη ότι την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης. Ο κ. Τσαυτάρης είπε ότι ο ίδιος μίλησε με τον Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε. Τσιόλο, του ζήτησε να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση της Επιτροπής Γεωργίας και του τόνισε ότι η φέτα «είναι ένα προϊόν εμβληματικό» για την Ελλάδα. Ανάφερε επίσης ότι κάλεσε τον πρέσβη του Καναδά στην Αθήνα και ότι το ζήτημα έθεσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος κατά την επίσκεψή του στον Καναδά.

«Θα είναι νεκροθάφτης αυτός που θα βάλει την υπογραφή του», τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Κασαπίδης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εμφανίζει ως επιτυχία μια συμφωνία που είναι κατάφωρα εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων και για αυτό πρέπει κάποιοι να απολογηθούν» και κάλεσε τον υπουργό Θ. Τσαυτάρη να ασκήσει την επιρροή του στον Πρωθυπουργό ώστε να μην δεχθεί να χρησιμοποιείται ούτε ο όρος φέτα, ούτε άλλο πιστοποιημένο προϊόν όπως οι ελιές Καλαμών.

«Αν τα παραχωρήσουμε όλα, στο τέλος θα μας κάνουν και εισαγωγή φέτας», είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιορδ. Τζαμτζής, ο οποίος παρουσίασε φωτογραφίες από σούπερ μάρκετ στον Καναδά με προϊόντα που αναγράφουν «traditional feta» και «Greek style cheese».

Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει βέτο στη συμφωνία Καναδά – Ε.Ε., τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος. Σχολίασε την «εμπλοκή» του Ν. Μηταράκη επιρρίπτοντας συνολικά τις ευθύνες στην κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, «εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν έκανε καλά τη δουλειά του ή όχι». Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι με την συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά «αρχίζει να ξηλώνεται το πουλόβερ» για τα προστατευόμενα ελληνικά προϊόντα.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιεί «εθνόσημα» των εθνικών μας προϊόντων, είπε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ν. Φούντα.

Τις ευθύνες της Ε.Ε. επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης υποστηρίζοντας ότι η φέτα και οι ελιές Καλαμών «όχι μόνο δεν προστατεύονται αλλά και υπονομεύονται».

Κριτική στην κυβέρνηση έκανε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Ιωαννίδης, όπως και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτης. «Ας αναζητήσουμε συμμαχίες μας μέσα στην Ε.Ε. για να το παλέψουμε όπως πρέπει», είπε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Λαμπρόπουλος.

«Κανένα πρόγραμμα δεν έχετε. Το υπουργείο απέχει παντελώς από το να καταθέσει ένα σχέδιο», τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Π. Μουτσινάς προειδοποιώντας ότι η επίμαχη συμφωνία «είναι η κορυφή παγόβουνου». Και ο Π. Μουτσινάς είπε ότι κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει βέτο.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή