Ε.Ε. - Αναφορά στο θέμα των βασανιστηρίων στο νέο σχέδιο συμπερασμάτων

Η εφαρμογή των τουρκικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπολείπεται των νομοθετικών αλλαγών
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2004 15:58
A- A A+

Στο θέμα των βασανιστηρίων αναφέρεται για πρώτη φορά, στο τμήμα του σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το νέο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που κυκλοφόρησε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ολλανδική προεδρία εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αναφορά στα βασανιστήρια περιελήφθη στο σχέδιο λόγω των ανησυχιών αρκετών κρατών-μελών που υποστήριξαν ότι η εφαρμογή των τουρκικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπολείπεται των νομοθετικών αλλαγών.

Στο αναθεωρημένο κείμενο καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί στενά την πλήρη εφαρμογή θεμελιωδών ελευθεριών και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «προκειμένου να εξασφαλιστεί το αμετάκλητο της διαδικασίας των πολιτικών μεταρρυθμίσεων».

Η Κομισιόν καλείται να αναφέρει τακτικά στα κράτη μέλη, «σχετικά με όλα τα σημεία που προκαλούν ανησυχία, περιλαμβανομένης της εφαρμογής της πολιτικής της μηδενικής ανοχής όσον αφορά τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση».

Πηγή ΑΠΕ Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή