Ερντογάν: «Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί με την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.»

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2004 17:03
UPD:17:05
A- A A+

Τις τρεις αρχές της τουρκικής κυβέρνησης στο ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που ειχε με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι :

- Πρώτον η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί με την πλήρη ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η διαδικασία συνομιλιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας πρέπει να είναι διαδικασία που θα ολοκληρωθεί με την ένταξη της Τουρκίας», επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο τούρκος πρωθυπουργός.

- Δεύτερον, πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία που δεν θα αφήνει περιθώρια για άλλες αποφάσεις και στις 17 Δεκεμβρίου να οριστεί ημερομηνία ένταξης διαπραγματεύσεων και

- Τρίτον, «να μην υπάρξει σπέκουλα γύρω από τις πολιτικές μας ευαισθησίες».

Ο κ. Ερντογάν διευκρίνισε ότι «είναι δεδομένα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και η Τουρκία έχει κάνει αυτά που της αναλογούσαν για να πληροί τα κριτήρια αυτά».

Ερωτηθείς για το αν τα όσα αναφέρονται στο νέο προσχέδιο Συμπερασμάτων της Ολλανδικής προεδρίας σχετικά με τα βασανιστήρια και την παραπομπή προβλημάτων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, περιλαμβάνονται σε αυτά που ο ίδιος ονόμασε «πολιτικές ευαισθησίες», ο τούρκος πρωθυπουργός είπε «είναι γνωστά τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. «Γνωρίζετε την ευαισθησία μας για τα βασανιστήρια. Θα ήθελα, ο εθνικός μας Τύπος να μη μας τα ρωτά αυτά και να επιτελεί εθνικό έργο», παρατήρησε.

Τέλος ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι «και η Ε.Ε. θα περάσει με επιτυχία από τις εξετάσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή