Κοινή δήλωση ΙΑΕΑ - Ιράν για συνεργασία και επίλυση διαφορών

«Δεν υπάρχουν διαφορές εντός των «5+1», δηλώνει ο Τζον Κέρι
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 13:26
UPD:14:16
EPA/ROLAND SCHLAGER

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο στους επιθεωρητές της IAEA, ώστε να επισκεφτούν στο σημείο βαρέως ύδατος Αράκ, καθώς και στο ορυχείο ουρανίου Γκατσίν.

A- A A+

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την ατομική ενέργεια ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η ίδια και το Ιράν υπέγραψαν κοινή δήλωση για μελλοντική συνεργασία ώστε να λύσουν όλα τα εναπομείναντα ζητήματα τα οποία αφορούν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο στους επιθεωρητές της IAEA, ώστε να επισκεφτούν στο σημείο βαρέως ύδατος Αράκ, καθώς και στο ορυχείο ουρανίου Γκατσίν, ενώ διευκολύνει και την εφαρμογή των μέτρων που έχει ζητήσει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας από την ισλαμική δημοκρατία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Τα πρακτικά μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εντός του επόμενου τριμήνου, αρχίζοντας από σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής της IAEA, Γιουκίγια Αμάνο, σε συνέντευξη Τύπου την οποία αναμετέδιδε, από την Τεχεράνη, η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν αναλαμβάνει τη δέσμευση να παράσχει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ πληροφορίες για το σχεδιασμό των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών αντιδραστήρων.

EURONEWS

Λίγα 24ωρα μετά τη διάσκεψη της Γενεύης, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ και η Τεχεράνη υπέγραψαν κοινή δήλωση συνεργασίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η συμφωνία, την οποία μελέτησε συνεργάτης του πρακτορείου Reuters, περιγράφει σειρά βημάτων στα οποία πρέπει να προχωρήσει το Ιράν για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Κέρι: «Δεν υπάρχει διάσταση εντός των 5+1»

REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εξάλλου, αρνήθηκε τη Δευτέρα ότι οι μεγάλες δυνάμεις έχουν διχαστεί σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Τεχεράνη ευθύνεται για την μη επίτευξη τελικής συμφωνίας στις συνομιλίες της Γενεύης.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχαγιάν, στο Αμπού Ντάμπι, ο κ. Κέρι τόνισε ότι οι μεγάλες δυνάμεις ενοποιήθηκαν το Σάββατο στις προτάσεις προς τους Ιρανούς και συμφώνησαν ότι επρόκειτο για μια δίκαιη δέσμη.

«Υπήρχε ενότητα, ωστόσο το Ιράν δε μπορούσε να τη δεχτεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή