Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν ο Χέιγκ

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013 13:32
UPD:15:53
REUTERS/JASON REED

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ (Α) με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ (Δ).

A- A A+

Την αισιοδοξία ότι μία συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μπορεί να επιτευχθεί τις προσεχείς εβδομάδες», εξέφρασε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ μιλώντας στο BBC από τη Γενεύη.

«Αναμφίβολα, όπως δήλωσε και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια της νύχτας, πλέον υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ των απόψεων των διαφόρων πλευρών σε σχέση με πριν από τις συνομιλίες. Συνεπώς δεν χάσαμε τον χρόνο μας. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί αυτή η δυναμική. Μια συμφωνία είναι στο τραπέζι και μπορεί να επιτευχθεί», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εάν η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί τις προσεχείς εβδομάδες, ο βρετανός ΥΠΕΞ εκτίμησε πως «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα», σημειώνοντας πάντως ότι «πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις». «Δεν μπορώ πω ακριβώς πότε θα επιτευχθεί αλλά θα προσπαθήσουμε εκ νέου στις 20 και 21 Νοεμβρίου», επεσήμανε.

BBCWORLDNEWSWATCH

O Ουίλιαμ Χέιγκ μιλάει στο BBC

EURONEWS

«Διατηρούμε μια καλή σχέση, μια σχέση εργασίας και προσωπική, με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Είναι ένας δύσκολος διαπραγματευτής αλλά πολύ εποικοδομητικός. Πιστεύω ότι θέλει να επιλύσει το θέμα», πρόσθεσε.

Ο Χέιγκ τόνισε επίσης ότι οι ομάδα 5+1 υιοθέτησε μια "ενωμένη" θέση απέναντι στο Ιράν, ενώ, αναφερόμενος σαφώς στο Ισραήλ, προειδοποίησε ότι μια πιθανή συμφωνία «δεν θα ικανοποιούσε όλο τον κόσμο». «Συζήτησα για το θέμα αυτό χθες με ισραηλινούς υπουργούς, τηλεφωνικά, και εξήγησα το είδος της συμφωνίας που επιδιώκουμε να συνάψουμε. Είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, να υπάρξει μια διπλωματική συμφωνία, πάνω στην οποία θα μπορούμε να βασιστούμε», διαφορετικά «υπάρχει ο κίνδυνος της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και του πολέμου», διευκρίνισε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή