Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε ο Ερντογάν

Τρία «αδιαπραγμάτευτα» αιτήματα της Αγκυρας εν όψει της 17ης Δεκεμβρίου
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2004 17:04
A- A A+

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου αργότερα θα συναντηθεί κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας με τον ολλανδό ομόλογό του και προδρεύοντα της Ε.Ε., Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

Η συνάντηση των δύο ηγετών γίνεται μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου κατά το οποίο θα αποφασιστεί η έναρξη ή μη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αγκυρα.

Αναχωρώντας από το αεροδρόμιο της Αγκυρας, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε για ακόμη μια φορά τα τρία «αδιαπραγμάτευτα», όπως χαρακτηριστικά είπε, αιτήματα της Τουρκίας που θα διατυπώσει στους «25» πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Το πρώτο είναι η οριστική μας αίτηση για ένταξη, διότι δεν απομένει τίποτε άλλο να εκπληρώσουμε» όσον αφορά τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Το δεύτερο αίτημα είναι ο καθορισμός μίας σαφούς ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και οχι μιας ημερομηνίας για να αποφασιστεί αργότερα η έναρξη –όχι δηλαδή σε μια ανοιχτή διαδικασία με μη καθορισμένο τέλος- και το τρίτο σημείο, όπως είπε ο κ. Ερντογάν, είναι ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να δεχθεί τον παραμικρό νέο πολιτικό όρο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αύριο το απόγευμα ο κ. Ερντογάν θα μιλήσει σε συνέδριο αφιερωμένο στην Τουρκία, ενώ νωρίτερα θα έχει συνάντηση με το νέο ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, και θα επιστρέψει στην Αγκυρα το βράδυ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή