Κόσμος
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2004 17:04

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε ο Ερντογάν

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου αργότερα θα συναντηθεί κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας με τον ολλανδό ομόλογό του και προδρεύοντα της Ε.Ε., Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

Η συνάντηση των δύο ηγετών γίνεται μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου κατά το οποίο θα αποφασιστεί η έναρξη ή μη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αγκυρα.

Αναχωρώντας από το αεροδρόμιο της Αγκυρας, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε για ακόμη μια φορά τα τρία «αδιαπραγμάτευτα», όπως χαρακτηριστικά είπε, αιτήματα της Τουρκίας που θα διατυπώσει στους «25» πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Το πρώτο είναι η οριστική μας αίτηση για ένταξη, διότι δεν απομένει τίποτε άλλο να εκπληρώσουμε» όσον αφορά τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Το δεύτερο αίτημα είναι ο καθορισμός μίας σαφούς ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και οχι μιας ημερομηνίας για να αποφασιστεί αργότερα η έναρξη –όχι δηλαδή σε μια ανοιχτή διαδικασία με μη καθορισμένο τέλος- και το τρίτο σημείο, όπως είπε ο κ. Ερντογάν, είναι ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να δεχθεί τον παραμικρό νέο πολιτικό όρο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αύριο το απόγευμα ο κ. Ερντογάν θα μιλήσει σε συνέδριο αφιερωμένο στην Τουρκία, ενώ νωρίτερα θα έχει συνάντηση με το νέο ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, και θα επιστρέψει στην Αγκυρα το βράδυ.