Εξατομίκευση θεραπείας στο μεταστατικό μελάνωμα

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 13:48
UPD:15:35
Shutterstock

Η θεραπεία των πασχόντων από μελάνωμα αποτελεί αντικείμενο έρευνας σε πολλές τυχαιοποιημένες μελέτες με συχνά αντικρουόμενα αποτελέσματα. Εντούτοις η πρώιμη ανίχνευση αποτελεί προς το παρόν την καλύτερη θεραπεία, αφού η προχωρημένη νόσος συνήθως σχετίζεται με ιδιαίτερα πτωχή πρόγνωση.

A- A A+

Στοιχεία για το μελάνωμα και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις έδωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Καθηγητής Ογκολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΤΕΙ Αθηνών, Διευθυντής της Α΄ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Metropolitan» Δημήτρης Μπαφαλούκος και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Α’ Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν.Α. «Λαϊκό») Έλενα Γκόγκα.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αν και αντιπροσωπεύει περίπου το 5% - 7% του συνόλου των καρκίνων του δέρματος, το μελάνωμα είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος δερματικού καρκίνου και προκαλεί το 75% των θανάτων από δερματικούς όγκους.

Η θεραπεία των πασχόντων από μελάνωμα αποτελεί αντικείμενο έρευνας σε πολλές τυχαιοποιημένες μελέτες με συχνά αντικρουόμενα αποτελέσματα. Εντούτοις η πρώιμη ανίχνευση αποτελεί προς το παρόν την καλύτερη θεραπεία, αφού η προχωρημένη νόσος συνήθως σχετίζεται με ιδιαίτερα πτωχή πρόγνωση.

Ο Καθηγητής Ογκολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΤΕΙ Αθηνών, Διευθυντής της Α΄ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Metropolitan» Δημήτρης Μπαφαλούκος και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Α’ Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν.Α. «Λαϊκό») Έλενα Γκόγκα.

Η επίπτωση του μελανώματος αυξάνεται γρήγορα και μάλιστα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κακοήθεια. Από την άλλη όμως οι δείκτες θνητότητας δεν αυξάνονται με τους ίδιους ρυθμούς. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει γιατί οι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε πρωιμότερα στάδια. Παρατηρείται δε μια σημαντική αύξηση στην πρώιμη ανίχνευση ενός μεγάλου αριθμού οριακών και λεπτών μελανωμάτων.

Στην Ευρώπη το μελάνωμα αντιπροσωπεύει το 1% - 2% όλων των κακοήθων όγκων. Στις χώρες της Ευρώπης καταγράφονται ετησίως 18.000 νέες διαγνώσεις και 5.000 θάνατοι εξαιτίας του μελανώματος.

Σύμφωνα με την κ. Γκόγκα, «στην Ελλάδα η επίπτωση του μελανώματος είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, αν και το σύστημα καταγραφής και η αποτύπωση των περιστατικών εμφανίζει αρκετά προβλήματα. Σε μια επιδημιολογική μελέτη φάνηκε ότι η επίπτωση στην Κρήτη είναι τουλάχιστον ίδια με αυτή που βρίσκουμε σε χώρες του ιδίου γεωγραφικού πλάτους και υψηλότερη από την καταγραφόμενη, ενώ φαίνεται να είναι και υψηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα».

Η μέση ηλικία ενός ασθενή με μελάνωμα είναι τα 50 έτη, ηλικία σχετικώς μικρή για καρκινοπαθή ασθενή. Το μελάνωμα είναι εξαιρετικά σπάνιο πριν την εφηβεία και η επίπτωση αυξάνει σταδιακά με την ηλικία μέχρι την 5η δεκαετία ζωής.

Σε ό,τι αφορά τις νέες θεραπείες, προσφάτως δύο νέα φάρμακα έλαβαν τιμή από την Πολιτεία, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά οι έλληνες ασθενείς.

Το πρώτο είναι η βεμουραφενίμπη, ένας B-RAF αναστολέας. Η βεμουραφενίμπη είναι εξατομικευμένη θεραπεία η οποία στοχεύει στη μετάλλαξη BRAF V600 και βελτιώνει την επιβίωση σε μία νόσο με κακή πρόγνωση.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαφαλούκο, πρόσφατη μελέτη (BRIM-3) έδειξε ότι η βεμουραφενίμπη μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 63% και αύξησε το διάστημα μέχρι την υποτροπή κατά 74% σε σχέση με την κλασσική χημειοθεραπεία (ντακαρβαζίνη - DTIC). Στη θεραπεία με βεμουραφενίμπη ανταποκρίθηκε το 50% των ασθενών, ενώ στην κλασσική χημειοθεραπεία μόνο το 5%. «Η συνολική επιβίωση των ασθενών έφθασε στους 16 μήνες, παρά τη μεταστατική νόσο, σαφώς αυξημένη από τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε ο κ. Μπαφαλούκος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή