Στα 26 δολάρια η αξία της μετοχής του Twitter στο χρηματιστήριο

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 13:14
UPD:13:27
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Σύμφωνα με τον Guardian, η δημόσια εγγραφή του Twitter θα έχει ως αποτέλεσμα κέρδη δισεκατομμυρίων για κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της Σίλικον Βάλεϊ.

A- A A+

Μεταξύ 14 και 18 δισ. δολαρίων κυμαίνεται η αξία του Twitter, με το διάσημο κοινωνικό δίκτυο / εργαλείο microblogging να αρχίζει την δημόσια προσφορά μετοχών του στο χρηματιστήριο την Πέμπτη.

Η τιμή της μετοχής του κοστολογήθηκε στα 26 δολάρια. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αξία μετοχής 17-20 δολαρίων, ωστόσο την Δευτέρα η εν λόγω τιμή ανέβηκε στα 23-25, για να αυξηθεί εκ νέου την Τετάρτη.

Όπως αναφέρεται στον Guardian και το CNN, σε αυτή την τιμή, η οποία ανακοινώθηκε επισήμως την Τετάρτη με tweet, η αξία της εταιρείας θα κινηθεί γύρω στα 14 δισ. δολάρια, ωστόσο σχετικά δημοσιεύματα του BBC, της USA Today και του Mashable κάνουν λόγο για αξία που κινείται γύρω στα 18 δισ. Όπως και να έχει, αναμένεται η συγκέντρωση 1,8 δισ. δολαρίων από την πώληση 70 εκατ. μετοχών κατά την δημόσια εγγραφή.

Σύμφωνα με τον Guardian, η δημόσια εγγραφή του Twitter θα αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων σε κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της Σίλικον Βάλεϊ, συμπεριλαμβανομένων των συνιδρυτών του, Έβαν Γουίλιαμς και Τζακ Ντόρσεϊ, καθώς και άλλων υποστηρικτών του, όπως ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Μαρκ Άντρισεν, ιδρυτής της Netscape.

EURONEWS

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ντεμπούτο εταιρείας τεχνολογίας στο χρηματιστήριο από την αντίστοιχη «έξοδο» του Facebook τον Μάιο του 2012. Το Twitter έχει περίπου 230 εκατ. χρήστες, ωστόσο ακόμα δεν έχει καταφέρει να σημειώσει κέρδη, με τις απώλειες για το τρίτο τρίμηνο του 2013 να ανέρχονται στα 64,6 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, η ζήτηση των μετοχών του αποδείχτηκε εξαιρετικά υψηλή.

Οι επενδυτές βλέπουν τα social media και τις φορητές συσκευές ως εξαιρετικά «πρόσφορο έδαφος», οπότε και δεν αποτελεί έκπληξη ο ενθουσιασμός για την δημόσια εγγραφή του Twitter, λέει στο BBC η Ίντεν Ζόλερ, της εταιρείας συμβούλων Ovum.

REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το Twitter πρέπει να εντείνει τις δραστηριότητές του και να ικανοποιήσει τις προσδοκίες, δείχνοντας ότι υπάρχει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

Η εταιρεία ανέφερε αύξηση στις πωλήσεις της (διπλασιασμός στο τρίτο τρίμηνο) και επιδιώκει να επιτύχει ακόμη μεγαλύτερα έσοδα από διαφημίσεις εκτός των ΗΠΑ.

Ο Ματ Μαχάνεϊ, της RBC Capital Markets, δήλωσε ότι περιμένει άνοδο της μετοχής, καθώς το Twitter εξελίσσεται σε μία απαραίτητη υπηρεσία για απλούς χρήστες, επιχειρήσεις, ΜΜΕ και διαφημιστές.  

Οι μετοχές θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση με το σύμβολο TWTR. Η εταιρεία επέλεξε να διαθέσει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τη στιγμή που το Facebook είχε επιλέξει τον «παραδοσιακό» για εταιρείες τεχνολογίας Nasdaq. 

Προτεινόμενα για εσάς