Τετ α τετ Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου

Επί τάπητος οι γραμμές άμυνας έναντι των απαιτήσεων της τρόικας
Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013 13:25
UPD:14:03
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Με φόντο το νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα και με ζητούμενο τον καθορισμό των γραμμών άμυνας έναντι των απαιτήσεων των εκπροσώπων των δανειστών συναντώνται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αν και αναγνωρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ακόμη δρόμο, η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις πρώτες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2014 η κυβέρνηση παρουσίασε τα στοιχεία  του πρώτου εννεάμηνου του 2013 για την πορεία των εσόδων τα οποία ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, ευελπιστώντας ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή η οποία σύμφωνα με κύκλους που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους είναι πολύ πιθανό να κλείσει κοντά στο 1 δισ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ΕΑΣ η χθεσινοβραδινή δήλωση Στουρνάρα έξω από το Μαξίμου ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα πρέπει να έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα δείχνει ότι το οικονομικό επιτελείο «παίζει» το χαρτί των παραγγελιών από το εξωτερικό προκειμένου να κρατήσει «ζωντανή» τη βιομηχανία.

Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τις προηγούμενες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει ένα e-mail που απέρριπτε την ελληνική πρόταση, ενέργεια που -όπως είπε- είναι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται.

Μ. Βορίδης: Νέα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα δεν μπορούν να ληφθούν

Mιλώντας στο naftemporiki.gr με αφορμή το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μ. Βορίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στις συζητήσεις με την τρόικα «οπλισμένη με επιχειρήματα», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι νέα οριζόντια μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν.

«Έχουμε ζήσει πολλές διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Πολλές σε περιβάλλον πολύ πιο φορτισμένο, πολύ πιο δύσκολο. Λίγες με την ελληνική πλευρά τόσο προετοιμασμένη και οπλισμένη με επιχειρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα έχει εκτελεστεί, το πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνεται και το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιήθηκε».

Όλα αυτά, συνέχισε ο κ. Βορίδης, είχαν «τεράστιο κόστος στην απώλεια των εισοδημάτων, στην ανεργία, στην ύφεση» και άρα, όπως είπε, περαιτέρω υφεσιακά μέτρα, οριζόντιου χαρακτήρα δεν είναι νοητό να ληφθούν».

Αντιθέτως, διευκρίνισε, χρειάζονται διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την εισπραξιμότητα των φόρων, τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, που θα θέσουν στο στόχαστρο την ενδημική διαφθορά και που θα μειώσουν το ενεργειακό παραγωγικό κόστος.

«Η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται τη μόνη αποτελεσματική και πραγματιστική θέση. Και γι’ αυτό προσέρχεται χωρίς αμφιβολίες, χωρίς κορώνες, σοβαρή και υπεύθυνη σε αυτόν τον νέο κύκλο συζητήσεων», κατέληξε.

Δ. Στρατούλης: Η κυβέρνηση υποχωρεί με την ουρά στα σκέλια

Από την πλευρά του, με χθεσινές δηλώσεις του στο naftemporiki.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖA Δημήτρης Στρατούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μετά το νέο κακόγουστο ψευτοδιαπραγματευτικό θέατρό της υποχωρεί με την ουρά στα σκέλια στις αδηφάγες και θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας για υψηλό δημοσιονομικό κενό για το 2014 (γύρω στα δύο δισ.) και μία καταιγίδα νέων μέτρων για την κάλυψή του».

«Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν μπορεί να διεξάγει με την τρόικα παιχνίδια διαπραγμάτευσης, όχι μόνο γιατί έχει δεσμευτεί σε αυτή εγγράφως με μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, αλλά και γιατί δεν έχει ουδεμία  εναλλακτική πρόταση στις μνημονιακές πολιτικές» ανέφερε ο κ. Στρατούλης.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα είναι οι λεπτομέρειες στην εφαρμογή των προαναφερθέντων επιλογών, ενώ «ζητιανεύει» να της επιτραπεί να μεταθέσει χρονικά τη λήψη μέτρων μετά τις ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Κλείνοντας, ο κ. Στρατούλης δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει «με τους αγώνες και την ψήφο του λαού το ταχύτερο δυνατόν, πριν ολοκληρώσει την συντελούμενη οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή», προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μία αριστερή κυβέρνηση, η οποία θα ακυρώσει τα μνημόνια και θα τα αντικαταστήσει μ’ ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή