Μουσικές ράγες για το τρένο της ζωής

Στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 09:00
A- A A+

Η μουσική και ο χορός γίνονται το μέσο έκφρασης των πιο ενδόμυχων σκέψεων και των πιο ανομολόγητων επιθυμιών της εφηβείας, καθώς έξι παιδιά προσπαθούν να λύσουν τον μεγάλο γρίφο της ζωής.

Ως ένα εναλλακτικό σουρεαλιστικό μιούζικαλ για το δύσκολο, αλλά και συναρπαστικό ταξίδι προς την ενηλικίωση, το αστείο και αιχμηρό έργο, «Το τρένο», που έγραψε ο Λένος Χρηστίδης με τη συμμετοχή εφήβων, παρουσιάζεται από την ομάδα Grasshopper, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Το έργο, που γράφτηκε ειδικά για τη Στέγη, δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα, με τη συνεργασία της θεατρικής ομάδας του 14ου Λυκείου Περιστερίου και παρουσιάστηκε σε μία πρώτη μορφή, στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, τον περασμένο Μάιο. Με αυτή την επιλογή της, η Εφηβική Σκηνή της Στέγης αποκτά νέα δυναμική, υιοθετώντας μία πολύ επιτυχημένη πρακτική, που εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες με παράδοση στο εφηβικό θέατρο, η οποία έχει γεννήσει σημαντικά θεατρικά έργα για εφήβους.

Ένα αλλιώτικο ταξίδι αυτογνωσίας

Υπό τους ήχους δημοφιλών ροκ επιτυχιών που συντονίζονται με την εφηβική ψυχή, έξι έφηβοι ξεκινούν ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Ένα τρένο. Ράγες. Έξι επιβάτες. Έξι ιστορίες. Σε παράλληλες ράγες. Που διασχίζουν τις φλεγόμενες πόλεις. Εικόνες εξέγερσης. Εξωτερικής και εσωτερικής. Προορισμοί. Επώδυνοι, αλλά απαραίτητοι για την ενηλικίωση.

Τι κοινό έχουν ένας φανατικός θαυμαστής του Τζάστιν Μπίμπερ με μια κοπέλα που τραγουδάει φανατικά τον εθνικό ύμνο και πώς βρέθηκαν στο ίδιο βαγόνι με έναν επίδοξο φωτογράφο; Πώς συνδυάζεται μια τούρτα γενεθλίων με ένα νυφικό φόρεμα και ένα λουλούδι με ένα τσιγάρο; Ποιος είναι ο ρόλος ενός μυστήριου τρένου - DJ που παίζει για τους επιβάτες πασίγνωστα ροκ τραγούδια; Και ποιος από όλους τους κουβαλά μαζί του ένα όπλο; Αυτά και άλλα ερωτηματικά θα βρουν(;) απαντήσεις επί σκηνής…

«Όλοι αυτοί με τα κολάρα ας καταλάβουν: δεν κάνουμε δηλώσεις, δεν κάνουμε εκπτώσεις, ούτε παραχωρήσεις. Μπορούμε να είμαστε πολύ σκληροί και θα είμαστε. Δηλαδή, δεν ξέρω άλλους, μόνη μου είμαι. Θα βρω όμως, δε θα βρω; Θα βρω και θα δείτε. Μέχρι τότε, κοιμηθείτε ήσυχοι. Εγώ θα σας σκεπάζω τα βράδια μη μου κρυώσετε και πάθετε τίποτα και εξαφανιστείτε σαν τους δεινόσαυρους από μόνοι σας».

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Λένος Χρηστίδης, σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου, σκηνικά - κοστούμια: Εύα Μανιδάκη, επιμέλεια κίνησης: Σταυρούλα Σιάμου, φωτισμοί: Δημήτρης Κασσιμάτης, βίντεο: Κώστας Χαϊδαλής, μουσική επένδυση: Γιάννης Παπαγκίκας, δραματουργική συνεργασία και επιμέλεια εκπαιδευτικού πακέτου: Κατερίνα και Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, βοηθός σκηνοθέτη -  συντονισμός παραγωγής: Κατερίνα Σκουρλή, παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. Ερμηνεύουν: Αντιγόνη Φρυδά, Γιάννης Νιάρρος, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Μιχάλης Πανάδης, Νατάσα Παπανδρέου, Χαρά Ιωάννου.

Σοφία Βγενοπούλου.

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών: Λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ:. 210 9005800. Η παράσταση ενδείκνυται για άτομα ηλικίας άνω των 13 ετών. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 7 Νοεμβρίου έως 13 Απριλίου: πρωινές παραστάσεις για σχολεία: Πέμπτη και Παρασκευή, στις 11:00, απογευματινές παραστάσεις για το κοινό: Σάββατο και Κυριακή, στις 19:30. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, ανέργων: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων:  210 9005800 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 - 21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa), καταστήματα: Ελευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay  σε επιλεγμένα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς