Δ. Τσιαντής: Θετική υπό προϋποθέσεις η ΚΕΔΕ για την είσπραξη του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 19:27
UPD:19:41
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

O κ. Τσιαντής ανέφερε ότι αυτή είναι πάγια θέση της τοπικής αυτοδιοίκηση και της ΚΕΔΕ, τουλάχιστον κατά την τελευταία 10ετία, με ομόφωνες αποφάσεις των συνεδριάσεών της, καθώς «αυτός ο φόρος πρέπει να είναι πόρος της τοπικής αυτοδιοίκης όπως συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες».

A- A A+

Η απόδοση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ, δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Τσιαντής, διαφοροποιούμενος από τον Κ. Ασκούνη ο οποίος αντέδρασε στη χθεσινή αποστροφή του Πρωθυπουργού ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να «περάσει» ο ενιαίος φόρος ακινήτων στους Δήμους.

Όπως ο ίδιος δήλωσε στο ΑΜΠΕ, είναι θετικός στο να εισπράττεται ο φόρος  αλλά πρέπει να εφαρμοστεί συνδυαστικά με εξισορροπιστικούς όρους για τους περιφερειακούς μικρούς δήμους.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιαντής ανέφερε ότι αυτή είναι πάγια θέση της τοπικής αυτοδιοίκηση και της ΚΕΔΕ, τουλάχιστον κατά την τελευταία 10ετία, με ομόφωνες αποφάσεις των συνεδριάσεών της, καθώς «αυτός ο φόρος πρέπει να είναι πόρος της τοπικής αυτοδιοίκης όπως συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να φέρει δίκαια εις πέρας τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με κοινωνική ευαισθησία και βάσει των πραγματικών αντικειμενικών αξιών, επειδή γνωρίζει καλύτερα την αξία της γης, χωρίς τη σύγχυση που προκλήθηκε με τον οριζόντιο ορισμό τους από την κεντρική Διοίκηση.

Ωστόσο πρόσθεσε, αυτός ο φόρος δεν πρέπει να αποτελέσει μια ευκαιρία αποκλεισμού των δήμων από την κρατική χρηματοδότηση.

 «Να μη γίνει μια ευκαιρία να μας πετάξει το κεντρικό κράτος το μπαλάκι και να μας πει ''κόψτε το λαιμό σας"», είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε πως «επίσης δεν μπορεί να μας αποκλείσει από την πρόσβαση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

«Πρέπει να το δούμε συνδυαστικά», κατέληξε, επισημαίνοντας ότι και η άγονη και νησιωτική Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο και να μην έχουν την πρωτοκαθεδρία πάλι οι μεγάλοι αστικοί δήμοι, των οποίων η πληθυσμιακή πυκνότητα αποτελεί κριτήριο της κατανομής των πόρων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή