Γκιούλ: Προτεραιότητα η Ε.Ε., γι’ αυτό έχουμε παραμελήσει τις ΗΠΑ

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2004 21:31
A- A A+

«Η Ε.Ε. αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, γι' αυτό και μπορεί να έχουμε παραμελήσει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ», ομολόγησε στη «Χουριέτ» ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, για να εξηγήσει την απόσταση της Αγκυρας από την Ουάσινγκτον.

Ο κ. Ρόμπερτ Βέξλερ, πρόεδρος της ομάδας Αμερικανοτουρκικής φιλίας στο Κογκρέσο επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση. «Ποια άλλη χώρα υποστηρίζει τόσο πολύ την Τουρκία στην Ε.Ε. πλην των ΗΠΑ. Αλλά ή Τουρκία δεν χρησιμοποιεί την προσφερόμενη αμερικανική βοήθεια για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.»

Η συνειδητοποίηση ότι η αμερικανική βοήθεια μπορεί να είναι πλέον αντιπαραγωγική, αλλά και οι πιέσεις της κοινής γνώμης συνέβαλαν στην διακριτική απόσταση από την αμερικανική «προστασία», λένε αναλυτές και διπλωμάτες. Ο πόλεμος στο Ιράκ έχει οδηγήσει τα επίπεδα του αντιαμερικανισμού σε πρωτοφανή ύψη, λένε οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση στηρίζει την στρατηγική της για την συνάντηση κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου στον «γαλλογερμανικό άξονα», και παίρνει αποστάσεις από τις χώρες της «νέας Ευρώπης», φίλα προσκείμενες στις ΗΠΑ.

Πηγή: AΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή