Κόσμος
Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2004 21:31

Γκιούλ: Προτεραιότητα η Ε.Ε., γι’ αυτό έχουμε παραμελήσει τις ΗΠΑ

«Η Ε.Ε. αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, γι' αυτό και μπορεί να έχουμε παραμελήσει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ», ομολόγησε στη «Χουριέτ» ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, για να εξηγήσει την απόσταση της Αγκυρας από την Ουάσινγκτον.

Ο κ. Ρόμπερτ Βέξλερ, πρόεδρος της ομάδας Αμερικανοτουρκικής φιλίας στο Κογκρέσο επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση. «Ποια άλλη χώρα υποστηρίζει τόσο πολύ την Τουρκία στην Ε.Ε. πλην των ΗΠΑ. Αλλά ή Τουρκία δεν χρησιμοποιεί την προσφερόμενη αμερικανική βοήθεια για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.»

Η συνειδητοποίηση ότι η αμερικανική βοήθεια μπορεί να είναι πλέον αντιπαραγωγική, αλλά και οι πιέσεις της κοινής γνώμης συνέβαλαν στην διακριτική απόσταση από την αμερικανική «προστασία», λένε αναλυτές και διπλωμάτες. Ο πόλεμος στο Ιράκ έχει οδηγήσει τα επίπεδα του αντιαμερικανισμού σε πρωτοφανή ύψη, λένε οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση στηρίζει την στρατηγική της για την συνάντηση κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου στον «γαλλογερμανικό άξονα», και παίρνει αποστάσεις από τις χώρες της «νέας Ευρώπης», φίλα προσκείμενες στις ΗΠΑ.

Πηγή: AΠΕ