Φαμπιούς: Οι δύο γάλλοι δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ

Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2013 12:55
UPD:13:39
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.

A- A A+

Για εν ψυχρώ δολοφονία των δύο γάλλων δημοσιογράφων του Radio France Internationale, που είχαν απαχθεί στο Κιντάλ, στο βόρειο Μάλι,  έκανε λόγο ο γάλλος υπουργός Λοράν Φαμπιούς, σημειώνοντας πως η περιφρούρηση της ασφάλειας στην περιοχή αυτή θα αυξηθεί σημαντικά.

EURONEWSGREEK

Οι δύο δημοσιογράφοι «δολοφονήθηκαν ψυχρά. Ο ένας με δύο, ο άλλος με τρεις σφαίρες», ανέφερε ο κ.  Φαμπιούς έπειτα από την έκτακτη συνάντηση που είχε λόγω της επείγουσας αυτής περίστασης με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Η ασφάλεια στην περιοχή και στις γειτονικές περιοχές θα ενισχυθεί, ιδίως για τους γάλλους υπηκόους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό, πίσω από την «ειδεχθή και βδελυρή» αυτή επίθεση κρύβονται «τρομοκράτες».

Επαγρύπνηση συνιστά η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ) κάλεσε τα μέλη της που βρίσκονται στο Μάλι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

«Η FIJ καλεί τους δημοσιογράφους από το Μάλι και τους ξένους ανταποκριτές να διπλασιάσουν την επαγρύπνησή τους και να εφαρμόζουν επαρκώς τα πρωτόκολλα ασφαλείας», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία, η οποία αντιπροσωπεύει 600.000 δημοσιογράφους από 100 χώρες.

«Η FIJ εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονία» των δύο ειδικών απεσταλμένων του Radio France Internationale Γκισλέν Ντιπόν και Κλοντ Βερλόν στο Κιντάλ, στα βόρεια του Μαλί, λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές.

«Οι νέες αρχές στο Μαλί έχουν την απαραίτητη υποχρέωση να φέρουν εις πέρας τις έρευνες για τους δράστες, αλλά κυρίως να ενισχύσουν την ασφάλεια στα βόρεια της χώρας, ούτως ώστε οι δημοσιογράφοι από το Μαλί αι τις άλλες χώρες να μπορούν να εξακολουθούν να μεταβαίνουν εκεί για να κάνουν τη δουλειά τους σε συνθήκες γαλήνης στο όνομα του δικαιώματος της κοινής γνώμης στην ενημέρωση», δήλωσε ο Γκάμπριελ Μπάγκλο του αφρικανικού τμήματος της FIJ στην ανακοίνωσή του.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή