Φ. Κουβέλης: Επιτακτική η ανάγκη για συνολική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 23:14
UPD:02/11/2013 16:22
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο  κ. Κουβέλης τόνισε πως η προσήλωση της ΔΗΜΑΡ στην πολιτική σταθερότητα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, διευκρινίζοντας ωστόσο πως  αυτή η σταθερότητα δεν θα πρέπει  να ισοδυναμεί με περαιτέρω υποβάθμιση της κοινωνίας.

A- A A+

Συνολική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και αντικατάστασής του με ένα σύμφωνο ανάπτυξης ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Παράλληλα κάλεσε για ανασυγκρότηση του προοδευτικού πόλου, αποκλείοντας όμως το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο  κ. Κουβέλης τόνισε πως η προσήλωση της ΔΗΜΑΡ στην πολιτική σταθερότητα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, διευκρινίζοντας ωστόσο πως  αυτή η σταθερότητα δεν θα πρέπει  να ισοδυναμεί με περαιτέρω υποβάθμιση της κοινωνίας.

«Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα», τόνισε  ο ίδιος και σημείωσε πως οι όποιες παρεμβάσεις απαιτηθούν θα πρέπει να αφορούν περαιτέρω εξορθολογισμό των δαπανών με καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ κάλεσε για ευνοϊκότερο τρόπο ρύθμισης των ασφαλιστικών – φορολογικών οφειλών. 

Ταυτόχρονα είπε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συνολική πολιτική διαπραγμάτευση και διεκδίκηση μιας συνολικής λύσης του ελληνικού ζητήματος.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κύριοι στόχοι αυτής της διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι:

-Κανένα νέο επιβαρυντικό μέτρο. Αντιθέτως, λήψη μέτρων που θα υποβοηθούν την αντιμετώπιση της ύφεσης και την ανάκαμψη.

-Ουσιαστική μείωση του χρέους και των επιβαρύνσεών του, πράξη που θα συμβάλει και στη μείωση του χρηματοδοτικού κενού και στη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης.

-Ενίσχυση με ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας.

«Η χώρα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί και να πετύχει μια νέα ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους ώστε να αντικατασταθεί το μνημόνιο με ένα σύμφωνο ανάπτυξης με οικονομική δημοκρατία, απασχόληση και κοινωνική συνοχή» υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύθηκε

Ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι η υπεραισιοδοξία που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί για την πορεία της χώρας ήταν αβάσιμη, τεχνητή και υπάκουε σε κομματικές και επικοινωνιακές στοχεύσεις και οδήγησε  στην αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης την ώρα που δανειστές επιμένουν στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με τη συνεχή λήψη νέων μέτρων.

Ανέφερε δε, ότι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, του εγκλωβισμού της κυβέρνησης, είναι η υπερφορολόγηση των ακινήτων, τονίζοντας ότι οι συνέπειες στην κοινωνία από την εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου θα είναι μεγάλες.

Τι προτείνει για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Ο κ. Κουβέλης είπε πως ο νέος φόρος θα πρέπει να αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας και να έχει ισχυρή προοδευτικότητα.

  • Να είναι φόρος ακίνητης περιουσίας και όχι φόρος επί του μεμονωμένου ακινήτου. Αυτό σημαίνει ότι η κλιμάκωσή του πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την αντικειμενική αξία.
  • Να έχει αφορολόγητο όριο για να προστατευτεί η μικρή ιδιοκτησία και η πρώτη κατοικία.
  • Τέλος να εξαιρεί τους άνεργους και τα άτομα που είναι στα όρια της φτώχειας

Ανασυγκρότηση του τρίτου πόλου

Τέλος έκανε λόγο για την ανάγκη ασυγκρότησης του προοδευτικού πόλου, λέγοντας πως η πρότασή της ΔΗΜΑΡ απευθύνεται στις δυνάμεις που διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αλλά και με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκουν να προωθήσουν μια εναλλακτική πρόταση.

Σε αυτό το προσκλητήριο, είπε, θέση έχουν όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και του δημοκρατικού κέντρου, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ο τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή