Συρία: «Δεν γίνεται ''Γενεύη 2'' χωρίς την αντιπολίτευση», λέει ο Μπραχίμι

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 11:15
UPD:11:22
REUTERS/KHALED AL-HARIRI

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει ο εφοδιασμός με όπλα όλων των εμπλεκομένων πλευρών στον εμφύλιο και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική επίλυση της συριακής κρίσης. Πρέπει να υπάρξει πολιτική επίλυση (της κρίσης)».

A- A A+

Προειδοποίηση ότι η ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία «Γενεύη 2» δεν θα πραγματοποιηθεί αν η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει τις συνομιλίες απηύθυνε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι.

Η παρουσία της αντιπολίτευσης είναι απαραίτητη και σημαντική, δήλωσε ο κ. Μπραχίμι από τη Δαμασκό κατά την ολοκλήρωση της πενθήμερης επίσκεψής του.

Η Συριακή Εθνική Συμμαχία αναμένεται να συναντηθεί στην Τουρκία στις 9 Νοεμβρίου προκειμένου να λάβει οριστική απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή της στη «Γενεύη 2».

Ωστόσο, το Εθνικό Συμβούλιο, ο μεγαλύτερος σχηματισμός της αντιπολίτευσης, απείλησε να εγκαταλείψει τη Συμμαχία αν αυτή αποφασίσει να συμμετάσχει.

Ο κ. Μπραχίμι δήλωσε ότι ελπίζει η διάσκεψη να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

EURONEWS
RUPTLYTV
EURONEWS (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ)
Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής των συνομιλιών, τις οποίες πρότειναν οι ΗΠΑ και η Ρωσία με στόχο τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης, αλλά ο κ. Μπραχίμι θα συναντηθεί με αξιωματούχους και από τις δύο χώρες την Τρίτη στη Γενεύη.

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει ο εφοδιασμός με όπλα όλων των εμπλεκομένων πλευρών στον εμφύλιο και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική επίλυση της συριακής κρίσης. Πρέπει να υπάρξει πολιτική επίλυση (της κρίσης)».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο εμφύλιος, που ξεκίνησε με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 115.000 ανθρώπους.

Ο κ. Μπραχίμι κάλεσε επίσης το συριακό καθεστώς να διευκολύνει την αποστολή του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές όπου μαίνονται οι συγκρούσεις.

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου  βρίσκεται στη Δαμασκό από τη Δευτέρα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, και πρόκειται να μεταβεί οδικώς στη Βηρυτό για συνομιλίες με λιβανέζους αξιωματούχους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή