Συνάντηση Άσαντ - Μπραχίμι στη Δαμασκό

Με θέμα τη Γενεύη 2
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 14:08
UPD:17:01
EPA/SANA HANDOUT

Στη φωτογραφία, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων (SANA), απεικονίζονται ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ (δεξιά) και ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το συριακό, Λαχντάρ Μπραχίμι, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Δαμασκό. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε μια προσπάθεια να ενδυναμωθούν οι πιθανότητες για σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης.

A- A A+

Τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, συνάντησε την Τετάρτη στη Δαμασκό ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το συριακό, Λαχντάρ Μπραχίμι, σε μια προσπάθεια να ενδυναμωθούν οι πιθανότητες για σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης.

Η Χαούλα Μάταρ, επικεφαλής του κέντρου Πληροφοριών του ΟΗΕ στο Κάιρο, επιβεβαίωσε την συνάντηση των κ.κ. Μπαρχίμι και Άσαντ, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η διεθνής διάσκεψη, γνωστή ως «Γενεύη 2», αρχικώς προγραμματισμένη για τις 23 Νοεμβρίου υπό τη σκέπη της Ρωσίας και των ΗΠΑ, φιλοδοξεί να θέσει τέλος στον συριακό εμφύλιο πόλεμο στον οποίο έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.

Ο κ. Μπραχίμι ενόχλησε πρόσφατα τη συριακή αντιπολίτευση, δηλώνοντας ότι το Ιράν, βασικός υποστηρικτής του καθεστώτος Άσαντ, θα πρέπει να λάβει μέρος στη διάσκεψη της Γενεύης.

EURONEWS
Συρία: Διπλωματικός «μαραθώνιος» εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης

 

Στην Μοανταμίγια, 1800 άμαχοι που ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες, με σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα και πόσιμο νερό, απεγκλωβίστηκαν. Το προάστιο της Δαμασκού πολιορκείται τους τελευταίους μήνες από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Ο εμφύλιος πόλεμος πλήττει κυρίως τα παιδιά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν εντοπιστεί 22 κρούσματα πολιομυελίτιδας, ιδιαίτερα στις βορειοανατολικές επαρχίες της χώρας. Η διεθνής κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα εξάπλωσης της ασθένειας.

Οι αντάρτες αλλά και το πολιτικό τμήμα της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να τείνει και να έχει ως στόχο την απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία.

Τόσο ο κ. Άσαντ, όσο και το Ιράν, ωστόσο, έχουν δηλώσει ότι θα προσέλθουν μόνον σε συνομιλίες οι οποίες θα αρχίσουν χωρίς προαπαιτούμενα.

Ο Μοχάμαντ Ριζά Σεμπανί, ιρανός πρέσβης στη Συρία, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Δαμασκό, την Τετάρτη, ότι το Ιράν είναι έτοιμο να λάβει μέρος στη διάσκεψη της Γενεύης.

«Ασφαλώς, όλοι γνωρίζουν τις προσπάθειες του Ιράν για μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση. Η απουσία του Ιράν από μια τέτοια διάσκεψη δεν θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότητά της», σημείωσε ο κ. Σεμπανί.

Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ, δήλωσε την Τρίτη ότι η Συρία θα συμμετάσχει στις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες, ωστόσο επαφίεται στους Σύρους να αποφασίσουν το μέλλον της χώρας τους και την μελλοντική πολιτική και πολιτειακή τους ηγεσία.

Απέρριψε, επίσης, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση, «κάθε μορφής ξένη επέμβαση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή