Ορμονική εξέταση για τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 09:45
UPD:09:45
Shutterstock
A- A A+

Μια εξέταση που θα δείχνει αν υπάρχει κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του μαστού ανέπτυξαν επιστήμονες του Χάρβαρντ, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Η εξέταση ελέγχει τις συγκεντρώσεις συγκεκριμένων ορμονών στο αίμα των γυναικών, καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις τεστοστερόνης και οιστρογόνων έχουν άμεση σχέση με την εμφάνιση της ασθένειας.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, τα επίπεδα των ορμονών είναι πολύ σημαντικοί βιοδείκτες του καρκίνου του μαστού και κυρίως για τις γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση και εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ανδρογόνων, οιστρογόνων και προλακτίνης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γυναίκες αυτές διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού, γι' αυτό και θεωρείται βέβαιο ότι η νέα εξέταση θα συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη της ασθένειας στις γυναίκες μέσης ηλικίας.

Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς τότε εμφανίζονται τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου του μαστού.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν την εξέταση έπειτα από μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 473 γυναικών που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση και έπασχαν από επιθετικό καρκίνο του μαστού. Επίσης, συμμετείχαν 770 γυναίκες που δεν είχαν εμφανίσει καμία μορφή καρκίνου.

Η εξέταση είναι η πρώτη ορμονική εξέταση που δημιουργείται για τον καρκίνο του μαστού, αλλά οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και άλλους παράγοντες σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη, όπως είναι οι εγκυμοσύνες κάθε γυναίκας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή