Ιράν: Συνεχίζουμε κανονικά τον εμπλουτισμό ουρανίου

Δηλώσεις του επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού για την ατομική ενέργεια
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 16:58
UPD:17:02
EPA/ROLAND SCHLAGER

«Τα καύσιμα για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης παράγονται κανονικά και κάθε μήνα παραδίδονται οι απαραίτητες ποσότητες ράβδων καυσίμου», σημείωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, δήλωσε την Τετάρτη, σε ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου της χώρας, ότι η Τεχεράνη συνεχίζει κανονικά τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20%.

«Η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και ράβδων καυσίμου (σ.σ. για τον ερευνητικό αντιδραστήρα του Ιράν) συνεχίζονται, δεν υπήρξε καμία διακοπή», ανέφερε ο κ. Σαλεχί, διαψεύδοντας τις δηλώσεις βουλευτή ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε υποστηρίξει ότι η παραγωγή σταμάτησε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Τα καύσιμα για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης παράγονται κανονικά και κάθε μήνα παραδίδονται οι απαραίτητες ποσότητες ράβδων καυσίμου», πρόσθεσε.

Το περασμένο Σάββατο ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιράν, Αλαεντίν Μπορουτζερντί, είχε δηλώσει ότι συνεχίζεται η παραγωγή, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς που είχε κάνει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Χοσεΐν Νακαβί Χοσεϊνί.

Ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν συνιστά ένα από τα βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης, η οποία ανησυχεί ότι το ουράνιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 90%, για στρατιωτική χρήση.

Το Ιράν επιμένει, ωστόσο, ότι έχει δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο στο έδαφός του και ότι η παραγωγή του χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ερευνητικούς και ιατρικούς σκοπούς.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+ 1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία) ξανάρχισαν στα μέσα Οκτωβρίου στη Γενεύη και θα συνεχιστούν στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή