Ιράν: Δέσμευση για στενότερη συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 15:08
UPD:15:20
EPA/ROLAND SCHLAGER

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλέχι μιλά στην ετήσια σύνοδο των κρατών - μελών της IAEA στην Βιέννη.

A- A A+

Δέσμευση για στενότερη συνεργασία του Ιράν με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ ανέλαβε ο νέος επικεφαλής διαρπαγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι.

Η δήλωση έρχεται λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν οι δύο πλευρές να εισέλθουν σε νέο κύκλο συνομιλιών για τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητες της Τεχεράνης σε ό,τι αφορά τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

«Βρίσκομαι εδώ με μήνυμα από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρό μου, Χασάν Ρουχανί, να βελτιώσω και να επεκτείνω τη συνεργασία της κυβέρνησής μας με την υπηρεσία», σημείωσε ο κ. Σαλέχι, στην ετήσια σύνοδο των κρατών - μελών της IAEA.

Στόχος της Τεχεράνης είναι «να τεθεί ένα τέλος στο ζήτημα του λεγόμενου πυρηνικού φακέλου Ιράν», πρόσθεσε ο κ. Σαλέχι, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού για την πυρηνική ενέργεια τον προηγούμενο μήνα, στην ομιλία του κατά τη σύνοδο.

Οι συνομιλίες IAEA – Ιράν είναι προγραμματισμένες για τις 27 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη, με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών να ευελπιστεί ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τη συνέχιση των ερευνών ώστε να διαπιστωθεί εάν το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει ατομική βόμβα ή όχι.

Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί ότι έχει τέτοια σχέδια.

Μέχρι στιγμής, 10 γύροι συνομιλιών από τις αρχές του 2012 έχουν αποτύχει να παραγάγουν αποτελέσματα.

Ωστόσο, η εκλογή του Χασάν Ρουχανί στην προεδρία του Ιράν, τον Ιούνιο, αύξησε τις ελπίδες για πρόοδο, καθώς ο νέος ιρανός πρόεδρος θεωρείται «μετριοπαθής».

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή