Νέα εποικιστικά σχέδια ανακοίνωσε το Ισραήλ

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 09:59
UPD:10:15
REUTERS/AMMAR AWAD

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποδέχεται παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από ισραηλινές φυλακές στην Ραμάλα της Δυτικής Οχθης. Οι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν χθες τη νύχτα στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

A- A A+

Tα σχέδιά του για την οικοδόμηση νέων κατοικιών σε εβραϊκό οικισμό της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε το Ισραήλ λίγες μόνο ώρες μετά την απελευθέρωση 26 παλαιστίνιων κρατούμενων από τις ισραηλινές φυλακές.

Οι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν χθες τη νύχτα στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα πάντως η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να επιταχύνει την εποικιστική δραστηριότητα, ανακοινώνοντας την ανέγερση 1.500 κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Ραμάτ Σλόμο στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι πρώην κρατούμενοι έγιναν δεκτοί ως ήρωες του παλαιστινιακού ζητήματος από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τις οικογένειές τους στην Μουκάτα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Ο Αμπάς τόνισε ότι η επόμενη ομάδα κρατουμένων θα απελευθερωθεί σε δύο μήνες και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία όσο παραμένει κρατούμενος στις ισραηλινές φυλακές έστω κι ένας Παλαιστίνιος.

Ο κατάλογος των ονομάτων των φυλακισμένων δημοσιοποιήθηκε 48 ώρες πριν από την απελευθέρωσή τους, ώστε να επιτραπεί στις οικογένειες των θυμάτων να υποβάλουν στο Ανώτατο Δικαστήριο ένσταση κατά της απελευθέρωσης. Οι όποιες ενστάσεις ωστόσο απορρίφθηκαν.

«Η απόφαση της απελευθέρωσης των φυλακισμένων είναι μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να πάρω. Είναι άδικη, καθώς οι τρομοκράτες αυτοί απελευθερώνονται πριν εκτίσουν την ποινή τους. Η καρδιά μου είναι στις οικογένειες που πενθούν», δήλωσε χθες ο Νετανιάχου.

Δύο ημέρες πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στις 30 Ιουλίου ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε δεχτεί να επιτρέψει την απελευθέρωση 104 παλαιστίνιων κρατούμενων, σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο που θα σημείωναν οι διαπραγματεύσεις.

Η ανέγερση των 1.500 νέων κατοικών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ανακοινώθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση των 26. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού, το σχέδιο της ανέγερσης κατοικιών στο Ραμάτ Σλόμο εγκρίθηκε από τον Νετανιάχου και τον υπουργό Εσωτερικών Γκίντεον Σάαρ.

Την περασμένη Πέμπτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης που είχε ζητήσει να μην κατονομαστεί είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τους προσεχείς μήνες να ανακοινώνει ανεγέρσεις κατοικιών στις συνοικίες των εβραϊκών οικισμών και στην Ιερουσαλήμ, συμπληρώνοντας ότι «οι Αμερικανοί και οι Παλαιστίνιοι ήταν ενήμεροι εκ των προτέρων για τη ρύθμιση αυτή».

Οι παλαιστίνιοι ηγέτες αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι δέχτηκαν την κατασκευή νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση φυλακισμένων.

«Η δημιουργία συσχετισμού ανάμεσα στην απελευθέρωση μιας νέας ομάδας φυλακισμένων και στην ανακοίνωση της ανέγερσης χιλιάδων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς αντιβαίνει σε όλες τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν πριν από τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο διαπραγματευτής Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές δηλώνουν ότι η συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, την οποία καταδικάζει η διεθνής κοινότητα και ήταν η αιτία για την διακοπή των προηγούμενων διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο του 2010, «καταστρέφει την ειρηνευτική διαδικασία».

Τον Αύγουστο, οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν την κατασκευή τουλάχιστον 2.000 οικιστικών μονάδων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, την παραμονή ενός γύρου διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους. Οι τελευταίοι προειδοποίησαν τότε για πιθανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Τον Μάρτιο του 2010, η ανακοίνωση από το Ισραήλ της κατασκευής 1.600 κατοικιών στο Ραμάτ Σλόμο, την ώρα του αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν πραγματοποιούσε επίσκεψη στην περιοχή, είχε προκαλέσει πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών και οργή στους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού, οι Νετανιάχου και Σάαρ ενέκριναν επίσης δύο ακόμη οικιστικά σχέδια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ: την κατασκευή τουριστικού και αρχαιολογικού κέντρου ακριβώς έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης και ενός εθνικού πάρκου στις πλαγιές του όρους Eρμών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή