Ισραήλ: Εντός της Τρίτης η απελευθέρωση 26 παλαιστινίων κρατουμένων

Στα πλαίσια των νέων ειρηνευτικών συνομιλιών
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 14:02
UPD:14:42
REUTERS/MOHAMMED SALEM

Οι ανηψιές του παλαιστίνιου κρατουμένου Ομάρ Μασούντ (στη φωτογραφία στον τοίχο), ο οποίος κρατείται από το Ισραήλ από το 1993, κοιτούν έξω από το παράθυρο στο σπίτι του στην πόλη της Γάζας, καθώς τα μέλη της οικογένειάς του αντιδρούν στην είδηση της απελευθέρωσής του.

A- A A+

Εντός της Τρίτης αναμένεται να προχωρήσει η απελευθέρωση δεύτερης ομάδας παλαιστινίων κρατουμένων από πλευράς Ισραήλ στα πλαίσια των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Πρόκειται για 26 κρατουμένους οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι σε εφαρμογή των δεσμεύσεων τις οποίες έλαβε το Τελ Αβίβ και ενώπιον της Ουάσιγκτον για απελευθέρωση συνολικά 104 εγκλείστων, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η απελευθέρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη το βράδυ, με 21 κρατούμενους να επιστρέφουν στις οικίες τους στη Δυτική Όχθη, ενώ πέντε θα κατευθυνθούν στο ελεγχόμενο από την ισλαμιστική Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.

Όλοι τους είναι κατάδικοι για φόνους Ισραηλινών, ωστόσο οι περισσότερες ενέργειές τους έχουν διαπραχθεί πριν από τις συμφωνίες του Όσλο το 1993, μέσω των οποίων οι Παλαιστίνιοι πέτυχαν ορισμένη αυτονομία, χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει από τότε να δημιουργήσουν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Από τους 26, όλοι πλην δύο εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

REUTERSVIDEO

Η κίνηση έχει δημιουργήσει αναστάτωση εντός του υπουργικού συμβουλίου του δεξιού ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Η απόφαση για την απελευθέρωση των κρατουμένων ήταν μία από τις δυσκολότερες τις οποίες έχω κληθεί να λάβω», δήλωσε σε εσωκομματική διαδικασία του κόμματός του, Λικούντ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Είναι άδικο γιατί οι συγκεκριμένοι τρομοκράτες θα απελευθερωθούν πριν να ολοκληρώσουν την έκτιση της ποινής τους. Η καρδιά μου βρίσκεται με τις οικογένειες των θυμάτων», συμπλήρωσε.

Πρώτη ομάδα 26 κρατουμένων είχε απελευθερωθεί στις 13 Αυγούστου.

EURONEWSGREEK

Εκατοντάδες ισραηλινοί διαδήλωσαν έξω από φυλακή της Δυτικής Όχθης ενόψει της απελευθέρωσης παλαιστίνιων κρατουμένων.

Τη Δευτέρα το βράδυ περίπου 2.000 Ισραηλινοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τις φυλακές του Οφέρ, μαζί με οικογένειες θυμάτων, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θάνατος στους Τρομοκράτες» και υψώνοντας πλακάτ στα οποία αναγραφόταν, μεταξύ άλλων «Έχουμε τρελαθεί; Αποφυλακίζουμε δολοφόνους».

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρισκόταν και ο υπουργός Στέγασης, Ούρι Άριελ, του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος «Εβραϊκό Σπίτι», ο οποίος δεσμεύθηκε για την προώθηση των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, σαν απάντηση στην απελευθέρωση των Παλαιστινίων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή