Πνιγμένες ουσίες σε «Ένα καπέλο γεμάτο βροχή»

Στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του θεάτρου Rex
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 10:35
A- A A+

Το πάντα φλέγον, αλλά παραμελημένο, πρόβλημα του εθισμού στα ναρκωτικά, που αποδυναμώνει τη βούληση των ανθρώπων και τους συνθλίβει σε μια αδιέξοδη σκοτεινή δίνη, από την οποία καταφέρνουν να βγουν μόνο οι πιο δυνατοί και αυτό με τη βοήθεια της αγάπης, αναδύεται μέσα από τη θεατρική σκηνή.

Εγκαινιάζοντας την ίδρυση της Νεανικής Σκηνής, που αποκτά για πρώτη φορά τη μόνιμη στέγη της στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του θεάτρου Rex, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει το - διαχρονικό στη θεματολογία του - έργο του αμερικανού ηθοποιού και θεατρικού συγγραφέα Μάικλ Βιτσέντζο Γκάτσο, «Ένα καπέλο γεμάτο βροχή», από την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου.

Σπάζοντας ταμπού και προκαταλήψεις

Το έργο, που γράφτηκε το 1955, υπήρξε πρωτοποριακό και προκλητικό για την εποχή του και ερέθισε τον θεατρικό κόσμο, αφού με τη ρεαλιστική και βαθιά ανθρώπινη ματιά του συγγραφέα πάνω στο πρόβλημα του εθισμού στα ναρκωτικά, έσπασε ταμπού και προκαταλήψεις. Σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κορδέλλα, το έργο παρουσιάζεται με μία σύγχρονη οπτική, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει μέσα από την ιστορία του ήρωα του το νεανικό κοινό, φωτίζοντας τις τραγικές και, τις περισσότερες φορές, μοιραίες συνέπειες του εθισμού, οι οποίες διαβρώνουν και διαλύουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

Αιχμάλωτος του πολέμου και των ναρκωτικών

Ο Τζώννυ, εθισμένος στα ναρκωτικά, εξαιτίας της αιχμαλωσίας του σε έναν πόλεμο κάπου μακριά, επιστρέφει σε μια απρόσωπη μεγαλούπολη, όπου προσπαθεί να ξεφύγει από την «αρρώστια» του. Όμως, δεν τα καταφέρνει. Μετά από μια σύντομη αποτοξίνωση, παγιδεύεται ξανά στα δίχτυα της, καθώς αδυνατεί  να ενταχθεί σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση, έχει χάσει τις αξίες της και παραπαίει μέσα στη σύγχυση και τον μηδενισμό.

Η οικογένειά του, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτήν, φαντάζει ως η μοναδική διέξοδος, στην οποία μπορεί να στραφεί για να βρει τη δύναμη να αγωνιστεί και να βγει νικητής, ανακτώντας τη χαμένη του πίστη και την ελπίδα για το μέλλον.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας, μετάφραση: Κάλλια Παπαδάκη, σκηνικά  - κοστούμια: Κώστας Παππάς, μουσική: Κώστας Αθυρίδης, φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Ρέινα Εσκενάζυ, βοηθός σκηνογράφου: Άνχελες Μίρα. Παίζουν: Ελίνα Ακριτίδου, Χάρης Εμμανουήλ, Στέλιος Ξανθουδάκης, Πέτρος Πετράκης, Στέλιος Πετράκης, Σήφης Πολυζωίδης, Αλεξάνδρα Μ. Ταβουλάρη, Αντώνης Χατζής.

Πληροφορίες
Θέατρο Rex - Νεανική Σκηνή: Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»: Πανεπιστημίου 48 - Αθήνα, τηλ.:  210 3305074, 210 3803430. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 30 Οκτωβρίου έως 13 Απριλίου: για συλλόγους και σχολεία: Τρίτη έως Παρασκευή, στις 10.30, για το κοινό: κάθε Κυριακή, στις 12.00. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 10 ευρώ. Προπώληση: ταμεία θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: www.n-t.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς