ΗΠΑ: Μας κατασκοπεύουν οι σύμμαχοί μας

Δηλώσεις του γενικού διευθυντή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 20:54
UPD:22:35
REUTERS/JASON REED

Απαντώντας σε μία σειρά ερωτήσεων ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κλάπερ δήλωσε ότι η κατασκοπεία ξένων ηγετών αποτελεί βασικό κομμάτι των επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών.

A- A A+

Οι ξένοι σύμμαχοι κατασκοπεύουν τακτικά την ηγεσία και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ , δήλωσε ο Τζέιμς Κλάπερ, γενικός διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Απαντώντας σε μία σειρά ερωτήσεων ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κλάπερ ισχυρίστηκε ότι η παρακολούθηση ξένων ηγετών είναι κάτι το σύνηθες και γίνεται από όλες τις χώρες.

«Δεν αποτελεί κάτι το καινούριο»  είπε και πρόσθεσε πως αυτό ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που έμαθε ο ίδιος όταν φοιτούσε στη σχολή πληροφοριών, το 1963.

Ο Κλάπερ υποστήριξε ότι οι ανησυχίες εκφράζονται κυρίως από φορείς υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής που δεν γνωρίζουν την έκταση των κατασκοπευτικών επιχειρήσεων της δικής τους χώρας, επισημαίνοντας και αυτός ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ κατασκοπεύουν τους Αμερικανούς πολιτικούς.

EURONEWSGREEK
REUTERSVIDEO

Στην ίδια επιτροπή κατέθεσε και ο διευθυντής της Υπηρεσίαw Εθνικής Ασφάλειας(NSA) των ΗΠΑ, o  στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ.

Οι αποκαλύψεις της γαλλικής εφημερίδας Λε Μοντ, της ισπανικής Ελ Μούντο και της ιταλικής Λ' Εσπρέσο για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών των Ευρωπαίων πολιτών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ είναι "εντελώς λανθασμένες", υποστήριξε o Κιθ Αλεξάντερ.

Για να είμαστε εντελώς σαφείς, δεν συλλέξαμε πληροφορίες για τους Ευρωπαίους πολίτες, είπε ο Αλεξάντερ σε ακρόαση στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, διευκρινίζοντας ότι αυτά ήταν δεδομένα που δόθηκαν στην NSA από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

«Οι διαβεβαιώσεις των δημοσιογράφων στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, σύμφωνα με τις οποίες η NSA υπέκλεψε δεκάδες εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις είναι εντελώς λανθασμένες. Όπως και το πρόσωπο που έκλεψε τα απόρρητα δεδομένα, δεν κατάλαβαν τι είχαν μπροστά στα μάτια τους», υποστήριξε ο στρατηγός Αλεξάντερ.

Ο διευθυντής της NSA επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal που ανέφερε ότι οι υποκλοπές στις χώρες αυτές έγιναν από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και κατόπιν τα δεδομένα δόθηκαν στην αμερικανική υπηρεσία. Σημείωσε ότι οι υποκλοπές αυτές δεν αφορούσαν τους Γάλλους ή τους Ισπανούς πολίτες αλλά τις επιχειρήσεις στις χώρες όπου έχει εμπλακεί το ΝΑΤΟ.

Όταν ρωτήθηκε εάν η NSA μοιράζεται τις πληροφορίες της με τους "Ευρωπαίους συμμάχους" και αν αυτοί οι τελευταίοι δίνουν τις δικές τους πληροφορίες στην αμερικανική υπηρεσία, ο στρατηγός απάντησε καταφατικά.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή