Νέες διαστημικές αποστολές στον Άρη για ΗΠΑ και Ινδία

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 17:36
NASA
A- A A+

Η NASA ετοιμάζεται να στείλει την επόμενη διαστημική της αποστολή στον Άρη, η οποία έχει στόχο τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής στο γειτονικό μας πλανήτη, την ώρα που ο διεθνής ανταγωνισμός για την εξερεύνησή του εντείνεται.

Η αποστολή MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) είναι έτοιμη για αναχώρηση και όπως όλα δείχνουν η εκτόξευσή της θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου από το διαστημικό κέντρο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει δέκα μήνες,  μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου του 2014, όταν το σκάφος τεθεί σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Άρη.

Η αποστολή έχει ως κύριο σκοπό την παροχή των λεπτομερέστερων στοιχείων μέχρι σήμερα για τα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας του Άρη, και τη μελέτη των διαδικασιών που πιστεύεται πως οδήγησαν στη σταδιακή απώλεια του μεγαλύτερου τμήματός της. Η ανάλυση των στοιχείων θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αποσαφηνίσουν την ιστορία του κλίματος στον Άρη, αλλά και το εάν φιλοξένησε στο παρελθόν του κάποια μορφή ζωής.

«Η αποστολή MAVEN είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση του παζλ της ιστορίας του Άρη», δήλωσε σχετικά ο Τζον Γκρουνσφελντ της NASA. «Η γνώση που θα αποκομίσουμε θα στηριχτεί πάνω στις παρελθοντικές αλλά και τις παρούσες αποστολές στον Άρη, και θα βοηθήσει στην προετοιμασία επανδρωμένων αποστολών μελλοντικά».

Το σκάφος θα ζυγίζει μαζί με τα καύσιμα περίπου 2.500 κιλά, και θα εκτοξευθεί με έναν πύραυλο ATLAS V. Το συνολικό κόστος της αποστολής ήταν περιλαμβανομένης της εκτόξευσης ήταν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

REUTERS/JOE SKIPPER

Η αποστολή MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) είναι έτοιμη για αναχώρηση και όπως όλα δείχνουν η εκτόξευσή της θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου από το διαστημικό κέντρο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής το MAVEN θα πραγματοποιήσει διάφορους ελιγμούς σε τροχιά γύρω από τον Άρη, φέρνοντάς το ακόμη και σε ύψος 120 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνειά του, στα όρια δηλαδή των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας.

Εν τω μεταξύ, η Ινδία ετοιμάζεται να προχωρήσει στην εκτόξευση μιας δικής της διαπλανητικής αποστολής, με την αποστολή Mars Orbiter Mission να είναι σχεδιασμένη για εκτόξευση στις 5 Νοεμβρίου από την ανατολική Ινδία και το διαστημικό κέντρο Satish Dhawan.

SPACE.COM

Η αποστολή Mars Orbiter Mission είναι σχεδιασμένη για εκτόξευση στις 5 Νοεμβρίου από την ανατολική Ινδία και το διαστημικό κέντρο Satish Dhawan.

H ινδική αποστολή στοχεύει στην ανίχνευση μεθανίου στην αρειανή ατμόσφαιρα αλλά και τη μελέτη της επιφάνειας του πλανήτη, όπως και της σύνθεσης των πετρωμάτων του. Θα είναι η δεύτερη ινδική δορυφορική αποστολή πέρα από τη Γη, μετά το επιτυχημένο σεληνιακό δορυφόρο Chandrayan 1, ο οποίος το 2009 είχε ανιχνεύσει μόρια νερού στο έδαφος της Σελήνης.

Προτεινόμενα για εσάς