Ισπανία: Προκαταρκτική έρευνα για τις παρακολουθήσεις της NSA

Διαταγή της γενικής εισαγγελίας
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 15:47
UPD:16:01
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Η ισπανική εισαγγελία άρχισε την Τρίτη προκαταρκτική έρευνα με στόχο να εξεταστεί αν υπάρχουν αποδείξεις που να στοιχειοθετούν την διάπραξη εγκλήματος στην υπόθεση των αναφορών για παρακολουθήσεις από τις ΗΠΑ εκατομμυρίων τηλεφωνικών κλήσεων στην Ισπανία, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Το τμήμα της εισαγγελίας το οποίο είναι αρμόδιο για τις υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος επιφορτίστηκε να επαληθεύσει εάν διαπράχθηκε έγκλημα, εάν υπάρχει κάποιος ο οποίος ευθύνεται και αν η ισπανική δικαιοσύνη είναι αρμόδια να το εξετάσει, δήλωσε πηγή της γενικής εισαγγελίας.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ κατασκόπευσε πρόσφατα περισσότερες από 60 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις σε έναν μήνα στην Ισπανία, η οποία προστίθεται έτσι στο μακρύ κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που κατασκοπεύονταν, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Σε έγγραφο το οποίο εμφανίστηκε να προέρχεται από τον πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν και το οποίο δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, η υπηρεσία «κατασκόπευσε 60.506.610 τηλεφωνικές κλήσεις» στην Ισπανία από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2013.

EURONEWSGREEK

Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επιχείρηση κατασκοπείας, στο βαθμό που θα επιβεβαιωθεί, «θα μπορούσε να διασπάσει το κλίμα εμπιστοσύνης το οποίο υπάρχει παραδοσιακά στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή