Spiegel: «Κοριοί» της NSA και στην Αθήνα

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 10:45
UPD:12:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ

Σύμφωνα με έγγραφο της NSA, στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα υπάρχουν εκτός από ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών (SCS) και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού.

A- A A+

Και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα κατονομάζεται ως κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών, σύμφωνα με έγγραφο της NSA που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Το εν λόγω έγγραφο είναι μεταξύ των στοιχείων που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το «άκρως απόρρητο» έγγραφο της NSA από το 2010, οι ειδικές ομάδες συλλογής πληροφοριών SCS (Special Collection Service) δραστηριοποιούνται σε 80 διαφορετικά σημεία σε όλο τον κόσμο. Από αυτά, τα 19 βρίσκονται στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων στις διπλωματικές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ σε Βερολίνο, Φραγκφούρτη, Βουδαπέστη, Μαδρίτη, Παρίσι, Πράγα, Ρώμη, Σόφια, αλλά και στην Αθήνα.

Η SCS είναι μια ειδική ομάδα την οποία συναποτελούν η CIA και η NSA και η οποία ειδικεύεται στις παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό τα μέλη τους είναι επίσημα διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες απολαμβάνοντας φυσικά όλα τα ειδικά προνόμια που συνεπάγεται το στάτους τους.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο, στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα υπάρχουν εκτός από ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών (SCS) και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού.

Ο εξοπλισμός, ο οποίος μπορεί να υποκλέπτει επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων, ασύρματων δικτύων και δορυφορικών επικοινωνιών, τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές για να μην γίνεται αντιληπτός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή