Η θερμότητα που παράγεται από αστικές περιοχές και από τα κτήρια τους, τα εργοστάσια, τα δίκτυα μεταφορών, ακόμη και τα αποχετευτικά τους συστήματα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες των ίδιων των πόλεων σε ενέργεια και θέρμανση, υποστηρίζουν ερευνητές από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και το Ινστιτούτο Τεχνολογία της Καρλσρούης.
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μοντέλο υπολογισμού των ροών θερμότητας για να εξετάσουν παράγοντες όπως την αύξηση της θερμοκρασίας στις «σφραγισμένες» επιφάνειες, την έκλυση θερμότητας από κτήρια, αγωγούς λυμάτων, υπόγεια δίκτυα θέρμανσης κ.α.
Η θεωρία τους είναι ότι η θερμική ενέργεια που παράγεται από το λεγόμενο φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας θερμαίνει τους ρηχούς υδροφορείς κάτω από τις πόλεις. Αυτή η θερμότητα, λένε, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μέσω γεωθερμικών αντλιών θερμότητας για τη θέρμανση των κτηρίων κατά τη διάρκεια του χειμώνα και την ψύξη τους κατά τους θερινούς μήνες.
Οι ερευνητές φέρνουν ως παράδειγμα την Καρλσρούη, μια πόλη 300.000 κατοίκων στη νοτιοδυτική Γερμανία, η οποία παράγει θερμότητα 1 petajoule (PJ) το χρόνο, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες σε θέρμανση τουλάχιστον 18.000 νοικοκυριών.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Environmental Science and Technology, η παραγωγή υπόγειας θερμότητας της πόλης αυξήθηκε κατά περίπου 10% μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και σε τοποθεσίες με πεζοδρόμια, αποχετευτικούς αγωγούς ή υπόγεια συστήματα θέρμανσης.
Η αξιοποίηση αυτής της ενέργειας, υποστηρίζουν οι γερμανοί και ελβετοί ερευνητές, θα μπορούσε όχι μόνο να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες για ενέργεια, αλλά και να μειώσει την παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις πόλεις.