Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι χρειάζεται να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έπειτα από τις αποκαλύψεις για την έκταση του προγράμματος συλλογής πληροφοριών στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) στρατηγό Κιθ Αλεξάντερ και στους άλλους αξιωματούχους της NSA, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να συλλέγονται πληροφορίες και την ανάγκη για ιδιωτικότητα.
«Αναγνωρίζουμε πως είναι ανάγκη να υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί στο πώς συγκεντρώνουμε και χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες», δήλωσε ο Κάρνεϊ.
Μια επανεξέταση των αμερικανικών δυνατοτήτων παρακολούθησης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου, δήλωσε ο Κάρνεϊ.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μία εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις μεγάλης κλίμακας από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ σε βάρος πολιτών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. , συμπεριλαμβανομένης της γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ.
Στις ΗΠΑ οι ευρωβουλευτές
Μάλιστα σήμερα αντιπροσωπεία μελών της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου έφτασε στην Ουάσινγκτον με σκοπό να συζητήσει τις συγκεκριμένες καταγγελίες
Η επίσκεψη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου θα διαρκέσει τρεις ημέρες.
Σήμερα κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής τους συναντήθηκαν στο Καπιτώλιο με αμερικανούς βουλευτές και το αντικείμενο της συζήτησης, κεκλεισμένων των θυρών, ήταν το πώς θα μπορέσουν τα δύο μέρη να οικοδομήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους.
«Η εμπιστοσύνη χάθηκε» δήλωσε ο γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ και πρόσθεσε ότι απαιτείται σκληρή δουλειά προκειμένου να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και μεταξύ των πολιτών.
Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός, επικεφαλής της επιτροπής της αμερικανικής Βουλής για τη συλλογή πληροφοριών, Μάικ Ρότζερς, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους ευρωπαίους ότι συζήτησαν την ανάγκη να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη, αλλά και την ανάγκη της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών.
Μάλιστα ανέφερε πως συζητείται να σταλεί αμερικανική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες έτσι ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι θα έχουμε συνομιλίες που ξεπερνούν τις μυστικές υπηρεσίες της κάθε χώρας» τόνισε.
Η πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας η Δημοκρατική Ντάιαν Φενστάιν δήλωσε πως «από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με κάποια χώρα ή δεν τίθεται κάποιο επείγον ζήτημα για αυτού του είδους τις παρακολουθήσεις τότε δεν χρειάζεται να γίνονται παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών ή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείο των επικεφαλής φιλικών προς εμάς κυβερνήσεων».
Πηγή: Reuters