NSA: Δεν υπήρξε συζήτηση με τον Ομπάμα περί παρακολούθησης της Μέρκελ

Δηλώσεις εκπροσώπου της NSA
Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013 21:52
UPD:22:04
REUTERS/THOMAS PETER

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild am Sonntag, ο αμερικανός πρόεδρος γνώριζε από το 2010 για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της γερμανίδας καγκελαρίου. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής της NSA είχε ενημερώσει από το 2010 τον Μπαράκ Ομπάμα για μια επιχείρηση παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της Άγκελα Μέρκελ.

A- A A+

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ δεν είχε συζητήσει το θέμα της φερόμενης παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με την NSA.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η Βάνι Βάινς, εκπρόσωπος της NSA,  δήλωσε ότι ποτέ ο στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, επικεφαλής της υπηρεσίας, δεν συζήτησε με τον πρόεδρο επιχειρήσεις παρακολούθησης στις οποίες φέρεται να περιλαμβανόταν η καγκελάριος Μέρκελ.

«Ο στρατηγός Αλεξάντερ δεν συζήτησε με τον πρόεδρο Ομπάμα το 2010 φερόμενη επιχείρηση παρακολούθησης που περιλάμβανε την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, ούτε γενικότερα φερόμενες επιχειρήσεις που περιελάμβαναν την καγκελάριο Μέρκελ» δήλωσε η Βάινς, συμπληρώνοντας ότι οι αναφορές ΜΜΕ περί του αντιθέτου είναι αναληθείς.

Ο αμερικανός πρόεδρος γνώριζε από το 2010 για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της γερμανίδας καγκελαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild am Sonntag.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής της NSA είχε ενημερώσει από το 2010 τον Μπαράκ Ομπάμα για μια επιχείρηση παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της Άγκελα Μέρκελ.

«Ο Ομπάμα δεν έβαλε τέλος στην επιχείρηση αυτή, αντίθετα άφησε να συνεχιστεί», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της NSA, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Το περιοδικό Spiegel έγραφε χθες ότι διαθέτει έγγραφα της NSA, σύμφωνα με τα οποία το κινητό της Μέρκελ βρισκόταν στον κατάλογο της αρμόδιας υπηρεσίας της NSA (SCS- Special Collection Service) από το 2002, υπό τον χαρακτηρισμό «GE Chancellor Merkel», και ήταν ακόμα σε αυτόν μερικές εβδομάδες πριν ο Ομπάμα επισκεφτεί το Βερολίνο τον Ιούνιο.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine έγραψε ότι ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τηλεφωνικώς τη Μέρκελ ότι δε γνώριζε για την παρακολούθηση.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο αμερικανός πρόεδρος είπε στη γερμανίδα καγκελάριο ότι εάν γνώριζε για την υποκλοπή θα τη σταματούσε αμέσως

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή