Σιράκ: Θα καταλήξουμε στο τέλος ενός μακρύ δρόμου σε γάμο

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2004 20:07
UPD:20:48
A- A A+

Στο τέλος των εργασιών του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία «θα καταλήξουν στο τέλος ενός μακρύ και δύσκολου δρόμου σε γάμο επωφελή και για τις δύο πλευρές».

«Η Τουρκία έναν προς έναν και μία προς μία πρέπει να λάβει υπόψιν τους κανόνες και τις αξίες της Ε.Ε., στα πεδία της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας, αλλά και του περιβάλλοντος. Ολοι συνομολογούν πως γι' αυτό χρειάζονται 10-15 έτη», συμπλήρωσε, ενώ για το θέμα της Κύπρου είπε πως δεν είναι δυνατόν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις αν η Αγκυρα δεν υπογράψει την επέκταση της τελωνειακής ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη των δέκα νέων μελών.

«Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. και ως εκ τούτου η Τουρκία δεν μπορεί να επιλέγει ποιόν θα αναγνωρίζει και ποιόν όχι».

Σε ότι αφορά το μηχανισμό ελέγχου της προόδου της Τουρκίας, ο κ. Σιράκ είπε ότι η παρακολούθηση θα είναι μόνιμη και συνεχής καθώς, όπως σημείωσε, για το άνοιγμα και το κλείσιμο κάθε κεφαλαίου του κοινοτικού κεκτημένου οι σχετικές αποφάσεις θα λαμβάνονται με ομοφωνία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή