Κυβέρνηση και Βρυξέλλες έθεσαν τις κόκκινες γραμμές τους

Τι θα γίνει με τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό
Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013 15:06
UPD:16:26
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Η διαπραγμάτευση θα κορυφωθεί στις 4 Νοεμβρίου, όταν -σύμφωνα με πληροφορίες- θα έρθουν στη χώρα μας οι Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς.

A- A A+

Κυβέρνηση και τρόικα έθεσαν τις κόκκινες γραμμές τους ενόψει της σκληρής διαπραγμάτευσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα από την ερχόμενη Τρίτη με τα τεχνικά κλιμάκια και θα κορυφωθεί στις 4 Νοεμβρίου, όταν -σύμφωνα με πληροφορίες- θα έρθουν στη χώρα μας οι Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς.

Το Μαξίμου μετά και τη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες έχει διαμορφώσει μια πρώτη εικόνα για τις απαιτήσεις των δανειστών μας τόσο για την πορεία του προγράμματος όσο και για το μεγάλο θέμα του ελληνικού χρέους. 

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έστειλε τα δικά της μηνύματα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Επί του παρόντος το μήνυμα των Βρυξελλών είναι «βρείτε τα με την τρόικα». Η όποια πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές.

Ειδικά για το ζήτημα του ύψους του δημοσιονομικού κενού για το 2014 οι Βρυξέλλες διαφωνούν με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου και εμμένουν στην αρχική τους θέση για «μαύρη τρύπα» ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί πως έχει φτάσει στους αποδέκτες της το μήνυμα πως δεν πρόκειται να λάβει νέα οριζόντια μέτρα. Από εκεί και μετά η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται, όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί και υπογραφεί με τους δανειστές μας θα τηρηθούν στο ακέραιο, ενώ για το κενό του 2014 επιμένει ότι δεν θα ξεπεράσει τα 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί να καλυφθεί με στοχευμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Ειδικά για το τελευταίο οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Γ. Στουρνάρας και Γ. Βρούτσης αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και από παρέμβαση του Πρωθυπουργού, να μην προχωρήσουν στην περικοπή των πρόωρων συντάξεων με σχετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής το οποίο θα κατατεθεί πιθανότατα την Τρίτη στην Βουλή.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει παρέμβαση. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μπει ένα τέλος στις πρόωρες συντάξεις στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία και εκεί στο επίκεντρο των αλλαγών θα βρεθούν οι μητέρες ανηλίκων και ένα τμήμα των «παλαιών» ασφαλισμένων.

Ενδεικτικές πάντως του κλίματος που επικρατεί στην Κομισιόν για τη νέα γραμμή της Αθήνας ήταν και οι τοποθετήσεις τόσο του κ. Μπαρόζο ο οποίος τάχθηκε για μία ακόμη φορά κατά του κουρέματος του ελληνικού χρέους, όσο και του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν ότι το θέμα της επιπλέον βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους «θα εξεταστεί μέσα στο καλοκαίρι».

Μία άλλη πτυχή του ελληνικού προβλήματος το οποίο απασχολεί έντονα τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έστω και στο παρασκήνιο, είναι οι πληροφορίες ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο σύστασης επιτροπής διερεύνησης και αξιολόγησης ευθυνών για την τρόικα.

Το θέμα μάλιστα συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αυτήν την εβδομάδα στο Στρασβούργο στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στη διάσκεψη των προέδρων κατά την επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας στα μέσα Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο έκθεσης, η επιτροπή αξιολόγησης που θα συγκροτηθεί θα καλείται να κρίνει τη δράση της τρόικας σε τέσσερις χώρες της κρίσης και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Αν και δεν τίθεται θέμα απόδοσης νομικών ευθυνών είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ευρωπαϊκό όργανο θα κληθεί για πρώτη φορά να αξιολογήσει τους ίδιους τους αξιολογητές και μάλιστα σε δημόσια συζήτηση.

newsroom naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή